Hoppa till huvudinnehåll

Inbrottsvåg i Karleby – polisen misstänker utländska ligor och ber om tips

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Flera hushåll i Karleby drabbades under veckoslutet av inbrott. Polisen misstänker att en eller flera utländska kriminella ligor nu rör sig i Österbotten.

Polisen i Karleby har under veckoslutet mottagit fyra brottsanmälningar angående inbrott i egnahemshus.

Inbrotten har skett på Åsmusvägen, Adamsvägen, Näsibackavägen samt Sipivägen. Inbrotten har inträffat på samma håll i staden och polisen misstänker att det i samtliga fall handlar om samma gärningsmän.

Tjuvarna har tagit sig in i egnahemshusen då ägarna varit borta och kommit över bland annat guldsmycken och kontanter. På basen av tillvägagångssätten misstänker polisen att det handlar om utländska kriminella ligor som gör dylika brottsserier.

Stöldligorna rör sig snabbt från ett ställe till ett annat

Kriminalkommissarie Anders Åfors vid polisen i Karleby säger att det främst handlar om bostadsinbrott här i Österbotten.

– Men uppe i Lappland förekommer det också andra misstänka seriebrott, att man till exempel har brutit sig in i fordon.

– Dessa ligor rör sig också snabbt från ett ställe till ett annat och inbrotten görs på kanske endast tio minuter.

Enligt Åfors försäkrar sig brottslingarna om att ingen är hemma innan de bryter sig in.

– Om ingen är hemma så har man brutit upp fönster eller fönster i ytterdörren med tillhyggen som man tagit från själva gärningsplatsen, till exempel från ett garage, en kofot.

Polisen har hittills ingen erfarenhet av att gärningsmännen skulle ha varit våldsamma. Ingen har så att säga blivit överfallen eller rånad av dessa ligor.

Hur vanligt är det med utländska stöldligor i vårt område, Österbotten?

– För två år sedan så började de exakt under det venetianska veckoslutet, precis som att de skulle ha känt till att folk är på villorna och borta just under den helgen. Det har nog återkommit med en viss frekvens och det här har ju existerat redan i många år.

Enligt Åfors handlar det om många olika grupperingar och olika nationaliteter som gör sig skyldiga till dessa brott. Och speciellt augusti månad har varit livlig men under den tidigare delen av sommaren var det relativt lugnt.

– Men nu när det blir lite mörkare så verkar det som att de rör sig runt om i hela Finland. Det är inte bara Österbotten som drabbas utan det handlar nog om hela vägen från Lappland ner till Nyland.

Åfors ger rådet att om man är borta en längre tid från sin bostad är det bra att ha någon granne att ha uppsyn över huset. Han tillägger ändå att det är rätt svårt att skydda sig.

– Ett bra alarmsystem är väl en möjlighet, men oftast hinner brottslingarna bort innan vaktfirman är på plats.

Flera proffsligor i farten?

I Österbotten har det under förhösten rört sig flera utländska kriminella grupper som gjort sig skyldiga till grova stölder genom att bryta sig in i egnahemshus. Mellersta Österbottens tingsrätt häktade i början av augusti fyra män misstänkta för dylika brott.

Efter detta har det skett nya brott och enligt ett pressmeddelande från polisen är det därför sannolikt att det rör sig flera utländska ligor i området.

Polisen ber om möjliga tips eller iakttagelser till telefonnummer 0295 415 883 eller tipstelefonen 06 822 5454. Man kan även tipsa polisen per e-post på adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten