Hoppa till huvudinnehåll

Inneluften fortfarande dålig i Lovisa idrottshall - alternativa gymnastiklektioner lösningen

Lovisa idrottshall
Renoveringen av Lovisa idrottshall blev färdig i september 2017. Lovisa idrottshall Bild: Yle/Sune Bergström Lovisa,lovisa idrottshall

Renoveringen av Lovisa idrottshall blev färdig för cirka ett år sedan men fortfarande är det problem med inneluften.

Den renovering som gjordes var av lätt modell eftersom staden har planer på att bygga en helt ny idrottshall.

Det som gjordes var att man bland annat bytte ut ventilationssystemet i idrottshallen.

Likaså förnyades golvmaterialet i alla omklädningsrum och man rengjorde till och med idrottsredskapen. Sådana redskap som var i dåligt skick kasserades.

En hand håller i en handboll.
Idrottsredskap både rengjordes och kasserades. (Illustrerande arkivbild) En hand håller i en handboll. Bild: Mostphotos \ office@digitalpress.at handboll

Elever och lärare har symptom

Efter renoveringen har man via en enkät följt upp hur Lovisabor och idrottare reagerat på inneluften efter renoveringen.

Enkäten visar att trots alla åtgärder finns det fortfarande enstaka fall som får symptom då de vistas i hallen.

Idrottshallen ska trots det här användas men för elever som får besvär av inneluften kommer skolorna att ordna med alternativa program.

- Vi har en del personal, det vill säga lärare, som i idrottshallen får mer eller mindre symptom på grund av inneluften, medger bildningsdirektör Thomas Grönholm.

En visselpipa.
En visselpipa. Bild: Mostphotos idrott,idrott,visselpipa

Gymnastik utomhus när väderleken medger

Skolornas gymnastiklärare samt Lovisanejdens högstadiums rektor, Petra Paakkanen, har därför tillsammans med utbildningsdirektör Timo Tenhunen funderat över hur pusslet med gymnastiklektionerna ska läggas läsåret 2018-2019.

- Man kommer att så mycket som möjligt försöka arrangera gymnastiklektionerna utomhus, men förr eller senare blir det aktuellt med årstider eller väderlek då det inte lyckas och då kan ett alternativ vara att åka längre bort, till exempel till Agricolahallen i Forsby, säger Grönholm.

En käpp i hjulet är också det faktum, att den gamla delen av Harjurinteen koulu är stängd eftersom den ska saneras.

- Det här är en utmaning för skolan men också för de föreningar som använt gymnastiksalen under kvällstid, säger Grönholm.

Närbild på innebandymål.
Närbild på innebandymål. Bild: Yle/ Nora Engström idrottsanläggningar,Åbo,innebandy,bollhall

Ny idrottshall kanske redan om fyra år

Avsikten är dock att så fort som möjligt få en ny idrottshall med i stadens investeringsprogram. Därför är de renoveringar som nu gjorts i idrottshallen av det lättare slaget.

- Den nya idrottshallen, om den byggs, blir aktuell först kring åren 2022 och 2023, så före det måste vi försöka hitta nya tillfälliga lösningar. Det kan till exempel handla om en kupolhall över en konstgräsplan, säger Grönholm.

Stadsfullmäktigeledamöterna i Lovisa möts i en aftonskola kring budgeten den 9 september. Frågan om den nya idrottshallen kommer enligt Grönholm högst antagligen att diskuteras då.