Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Grekland står nu på egna ben gällande ekonomin, och 200 koreaner får träffa sina familjer igen efter Koreakriget

En man från Sydkorea väntar på att resa till Nordkorea för att återförenas med sin familj som splittrades i samband med Koreakriget.
En man från Sydkorea väntar på att resa till Nordkorea för att återförenas med sin familj som splittrades i samband med Koreakriget. En man från Sydkorea väntar på att resa till Nordkorea för att återförenas med sin familj som splittrades i samband med Koreakriget. Bild: AFP / Lehtikuva Nordkorea,Sydkorea,familjeåterförening,Återförening

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

EU kommer inte att bevilja Finlands lantbruk krishjälp, trots de skador som torkan har vållat. Enligt lantbrukskommissionären Phil Hogan är problemet med torkan så pass stort att EU inte har resurser att sköta problemet.

Finansbranschen kritiserar ett lagförslag som skulle tvinga bland annat banker att bygga upp reservdatasystem i Finland. Branschen anser att systemen skulle bli ineffektiva och dyra. Men Finansministeriet varnar för en ökad risk för cyberattacker.

Behandlingen av vårdreformen fortsätter efter sommaruppehållet. Riksdagens social- och hälsovårdsutskott ska vid sitt möte behandla de lagförslag som anknyter till vård- och landskapsreformen. Då sommaruppehållet inleddes i juli var oenigheten i utskottet stor.

Jaktsäsongen för sjöfågel och björn inleds. Inför jaktsäsongen uppmanar organisationerna Birdlife och Finlands jägarförbund att man undviker att jaga sjöfågelarter vilkas stam har minskat. Särskilt hotade är bland annat stjärtand, vigg och sothöna.

Hovrätten börjar behandla den husrannsakan som polisen gjorde hos Helsingin Sanomat-journalisten Laura Halminen, som skrivit om Finlands militära underrättelseverksamhet. Halminens artikel, som delvis grundade sig på hemliga dokument, publicerades i december.

Utrikes

Nu avslutas den ekonomiska nödhjälpen till Grekland. Vad innebär det här för Grekland och hur ska landet klara sig nu? Vi sammanfattar i 5 punkter.

Knappt 200 syd- och nordkoreaner får i dag träffa sina familjemedlemmar som blivit på anda sidan gränsen. De tillfälliga familjeåterföreningarna kommer att pågå i Nordkorea i tre dagar och det blir den första första av sitt slag på tre år. Deltagarna har valts genom ett lotteri.

Väder

Ökad molnighet och lokalt regnskurar. I kväll kan regnet vara lokalt rikligt, möjligen med åska.

Dagens högsta temperatur 16...20. Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes