Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska konstskolan i Karleby läggs ner - eleverna är för få

Nordiska konstskolan i Karleby.
Nordiska konstskolan i Karleby. Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman. Nordiska konstskolan,Konstskola,karleby

Nordiska konstskolan i Karleby läggs ner. Det beslöt upprätthållaren Kvarnen samkommun förra veckan. Orsaken är att eleverna är så få.

Om en vecka (27.8) skulle 17 elever börja läsåret i konstskolan. Men för några dagar sedan kom beskedet att skolan läggs ner med omedelbar verkan.

- Det var en oerhört stor besvikelse, vi har jobbat stenhårt för att det ska kunna fortsätta. Skolan är en otroligt viktig instution också internationellt sett och är känd i hela Norden, säger studierektor Meri Linna.

Enligt Linna är nedläggningen en förlust för såväl Karleby som hela Finland.

- Säger man Karleby betyder det ofta i många nutidskonstkretsar i Norden just den här skolan.

Kända konstnärer som föreläsare

Nordiska konstskolan var en av de första skolorna i Finland som började anlita professionella konstnärer att undervisa i perioder.

- Det har lett till att många internationellt kända konstnärer har kommit väldigt nära de som studerar här. Det har byggts
livslånga nätverk för både studerande och lärare, säger Linna.

Men när ansökningarna droppade in i våras blev det ovanligt få, eller bara 17 elever för konstskolan.

Nordiska konstskolan har fungerat som en fristående filial till Kronoby folkhögskola Kvarnen. Folkhögskolans rektor Tom Hansén säger att han kommenterar ärendet på tisdagen. Men Linna säger att orsaken troligen är att ekonomin inte gick ihop som man på förhand budgeterat eftersom eleverna skulle bli så få.

Japaner och svenskar

Linna är besviken på att de 8 eleverna som skulle börja sitt andra år i skolan nu inte kan göra det.

- Att beslutet kom så här snabbt överrraskade mig. Jag hade tänkt mig att man skulle följa kutym och låta andra årets elever göra klart sina studier.

Enligt Linna brukar de studerande förutom från Finland komma från främst Sverige men också från till exempel Japan.

Söker andra alternativ

Inför styrelsens möte presenterade Linna ett annat förslag för att rädda skolan.

- Att man skulle omformulera skolan för att bättre motsvara den förfrågan som finns från elever nu. Jag tycker det var väldigt drastisk att lägga ner. Trender kommer och går och det är inte första gången det blåser kring oss. Men att totalt lägga ner är ett beslut jag själv inte hade velat ta.

Studier vid Nordiska konstskolan har inte lett till någon examen i sig utan varit en förberedelse för studier vid universitet och högskolor runtom i Norden.

Stiftelsen för Nordiska Konstskolan utreder nu om det finns någon annan som kunde upprätthålla skolan. Nordiska konstskolan har funnits i Karleby sedan 1984.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten