Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals frivilliga slog sig samman för att rädda kattungar som kastats ur en bil - sökoperationen pågår fortfarande

De två upphittade kattungarna i Kotka.
De här två kattungarna har hittats vid liv. De två upphittade kattungarna i Kotka. Bild: Susanna Suoknuuti katter (släkte)

I Kotka har invånare slagit ihop sig för att rädda ett antal kattungar som kastats ur en bil i farten. En av kattungarna blev omedelbart under bilen och dog.

Ilta-Sanomat var först ute med nyheten på fredag kväll.

Natten till lördag besökte en polispatrull området. De hade fått nys om det skedda och åkte till platsen för att söka efter kattungarna. Under veckoslutet har drygt 50 frivilliga personer deltagit i sökoperationen.

För tillfället har två kattungar hittats vid liv. Ytterligare två har hittats döda. De överlevande kattungarna har fått inkvartering på ett boende som ägs av djurskyddsföreningen i Kouvola.

- Den första katten tog vi emot på natten till lördag. Vi har redan flera ungar och en mamma i från tidigare. Tanken är att ungarna kan anslutas till gruppen och lära sig av de andra ungarna och mamma, berättar Sanna Suoknuuti på djurskyddsföreningen.

Den första ungen hittades med hjälp av Youtube

Den första kattungen hittades i en vägkorsning natten till lördag och har döpts till Tellervo.

Enligt Ilta-Sanomat använde sig de sökande av Youtube för att spela upp en kattmammas ljud vilket ledde till att kattungen svarade med svaga jamande läten.

- En ung flicka hittade ungen bakom en busshållplats.

Den andra ungen hittades under söndag natt av frivilliga som var ute och sökte. Enligt Suoknuuti var ungen som hittades först i bättre skick.

- Förra nattens unge är i överraskande bra skick, men den är uttorkad.

Ingen vet hur många kattungar som saknas

Suoknuuti deltog i sökoperationen på lördag samt natten till söndag.

- Det är utmanande att söka. Terrängen är fylld med högt gräs och torkade blomsterlupiner. Katterna är gråvita och lika små som sorkar vilket gör att de smälter in i terrängen, säger hon.

De upphittade kattungarna beräknas vara ungefär tre veckor gamla.

- En av dem vägde 300 gram medan den andra vägde 400.

Ingen vet hur många katter man söker efter.

- Jag önskar att vi skulle veta hur många vi ska söka efter, säger Suoknuuti.

"Alldeles huvudlöst"

Enligt Suoknuuti uppskattas inte katter längre på samma sätt.

- Kouvolas djurskyddsförening har i år tagit emot 350 djur, utav vilka 300 är katter. Det är chockerande att katterna inte uppskattas och att människor bara slänger dem ur bilar, säger Suoknuutti.

De kattungar som hittats vid liv har en ljus framtid framför sig.

- Den första katten som hittades omhändertogs den första natten av en frivillig sökande. Hon meddelade genast att hon adopterar Tellervo.

Kattungar får ges till nya hem när de är mellan 12-14 veckor gamla. Suoknuutti är relativt säker på att de två upphittade kattungarna hittar hem på samma adress.

Polisen vet fortfarande inte vem som ligger bakom och inga ögonvittnesobservationer har rapporterats.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Kissanpentujen viskaaminen tielle järkyttää Kotkassa – jo kymmenet ihmiset ovat tulleet apuun etsimään niitä", skriven av Mira Heiskanen.