Hoppa till huvudinnehåll

Åländska fästingar ska avslöja hemligheter i ny studie

Fästing på blad.
Ålänningar som nyligen plockat bort fästingar kan lämna in dem till studien. Fästing på blad. Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se fästingar,smittsamma sjukdomar,borrelios,vaccin,borreliosis,Bock,fästing

Borreliagruppen på Åland inleder en ny fästingstudie som beräknas pågå i 2-3 år. De vill att ålänningarna bland annat lämnar in fästingar som nyligen blivit bortplockade och därefter tas både blod- och hudprover för att undersöka kroppens reaktioner på ett fästingbett.

- Vi hoppas att vi får in över 200 prover, vilket vi behöver och det räknar vi med att tar 2-3 säsonger, säger Nellie Carlströmer Berthén, biomedicinsk analytiker.

Friska personer med i studien

Infektionsläkare Marika Nordberg säger att den här studien skiljer sig ganska mycket från tidigare studier.

- I tidigare studier har vi tittat på människor som redan utvecklat borrelia, nu ska vi se på hur immunförsvaret reagerar på just det ställe på huden där fästingen bitit sig fast, säger Nordberg.

Men den stora frågan är varför en del människor reagerar så starkt på fästingbett medan andra inte reagerar alls. Och det hoppas man att studien ska kunna ge ett svar på.

Laboratorieassistent Nellie Carlströmer Berthen och infektionsläkare  Marika Nordberg.
Infektionsläkare Marika Nordberg och Nellie Carlströmer Berthén, biomedicinsk analytiker. Laboratorieassistent Nellie Carlströmer Berthen och infektionsläkare Marika Nordberg. Bild: Owe Sjöblom, Ålands Radio och Tv fästingar,Åland

Även fästingen undersöks

De fästingar som lämnas in ska undersökas och målet är att ta reda på om dom innehåller bakterier eller virus av olika slag. I just den delen av undersökningen samarbetar borreliagruppen med forskare i Linköping.

- Vi vet sedan tidigare studier att fästingar kan innehålla borrelia, men finns det något mer som kan ställa till problem för människor? säger Marika Nordberg.

Fästing som kryper.
Finns det något mer än borrelia som fästingarna går runt och bär på? Fästing som kryper. Bild: Arkivfoto Ålands Radio och Tv fästingar

Fästingsäsongen i full gång

Många kan ha upplevt att det har varit ett mindre antal fästingar den här sommaren på grund av torkan och Nordberg upplever att det har varit färre fall av borrelia hittills den här sommaren.

- Men i och med att det kommit lite regn och det blivit fuktigare i naturen så blir det troligtvis mer rörelse på fästingarna och vi kan antagligen räkna med fler fall av borrelia innan vintern är här, säger Nordberg.

Text: Owe Sjöblom, Ålands Radio och Tv