Hoppa till huvudinnehåll

Efter bänknötarrollen är Meriluoto redo för hårda tag mot Spanien: ”Vi måste vara väldigt tuffa”

Minna Meriluoto.
Minna Meriluoto. Bild: Lehtikuva fotboll,Minna Meriluoto,Finlands damlandslag i fotboll

På grund av eller tack vare Tinja-Riikka Korpelas skada blir det äntligen dags för Minna Meriluoto att axla målvaktsansvaret då VM-kvalet ska avslutas.

HJK-keepern Minna Meriluoto har 61 landskamper på meritlistan men under pågående VM-kval har hon fått tillbringa sin tid på avbytarbänken då Tinja-Riikka Korpela vaktat Finlands mål.

Korpela skadade sig ändå i början av augusti och tvingas vila under återstoden av VM-kvalet.

Det är två bortamatcher som återstår av gruppskedet. Först mot Spanien som redan säkrat gruppseger och sedan mot Österrike som har grepp om andra plats före Finland.

Ifall Finland skulle skrälla och vinna båda matcherna så skulle laget ännu ha en teoretisk chans att nå VM.

– Väldigt spännande. Det blir tuffa matcher, men det är också de bästa matcherna man kan spela som fotbollsspelare, säger Meriluoto.

Fysisk match att vänta

Senast lagen möttes gjorde Spanien ett tidigt mål från en hörna. Laget är annars också farligt och aggressivt i fasta situationer så det gäller att göra som Fantomen och vara hård mot de hårda (gammalt djungelordspråk).

– De är tuffa så vi måste kunna försvara väldigt tufft, och jag måste också våga komma ut.

Minna Meriluoto.
Minna Meriluoto räds inte tuffa tag. Minna Meriluoto. Bild: ALL OVER PRESS Minna Meriluoto

Även om Meriluoto inte spelade i den tidigare matchen som slutade i en 0–2-förlust så har hon bra koll på hurdant motstånd som spanjorerna bjuder på.

– Spanien anfallaren med många spelare och vill komma nära målet. De är tekniskt bra och det kan hända saker ganska snabbt när de anfaller. Jag måste kunna styra backlinjen.

Efter Spanien väntar en till bortamatch då VM-kvalets gruppskede avslutas mot Österrike den 4 september.

– Österrike satsar på snabbare anfall medan Österrike kan skjuta mycket längre ifrån. Det kan bli ganska annorlunda matcher men tuffa båda två.