Hoppa till huvudinnehåll

"Er moské ser alltför arabisk ut, därför måste den rivas" – muslimer ny måltavla i Kina då religionsutövningen ska bli kinesisk

Muslimer i Beijing, Kina, ber i samband med id al-fitr.
Muslimer i Beijing, Kina, ber i samband med id al-fitr. Muslimer i Beijing, Kina, ber i samband med id al-fitr. Bild: EPA/WU HONG islam,Kina,muslimer

I Kina anser de muslimska invånarna att det styrande kommunistpartiet har börjat begränsa deras rätt att utöva sin religion. Den stora muslimska uiguriska minoriteten har länge blivit förtryckt men de omstridda nya reglerna gäller inte dem utan andra muslimer som är bosatta i olika delar av landet.

Er moské ser alltför arabisk ut. Delar av den måste därför rivas omedelbart.

Ett sådant besked har otaliga muslimska församlingar fått under det gångna året. Muslimerna har sedan med förskräckelse följt med när arbetare har förstört moskéernas ofta storslagna kupoler och andra dekorationer.

Det här är ett exempel på åtgärder som det styrande kommunistpartiet har vidtagit mot muslimska församlingar i olika delar av Kina. Muslimerna är nu rädda för att partiet börjar begränsa deras rätt att utöva sin religion.

Otaliga storstilade moskéer har blivit färdiga under det senaste decenniet. Nästan alla är uppförda i arabisk stil.
Otaliga storstilade moskéer har blivit färdiga under det senaste decenniet. Nästan alla är uppförda i arabisk stil. Otaliga storstilade moskéer har blivit färdiga under det senaste decenniet. Nästan alla är uppförda i arabisk stil. Bild: Yle/Björn Ådahl moskéer,islam,Kina

Förtryckta uigurer, omvänd attityd

Knappt hälften av de mer än tjugo miljoner muslimerna är uigurer som länge har blivit förtryckta i det västliga landskapet Xinjiang.

Enligt internationella människorättsorganisationer har myndigheterna spärrat in minst en miljon uigurer i så kallade omskolningsläger för att få dem att ge upp sin tro.

Kommunistpartiet fäster propagandaplanscher utanför moskéerna. Muslimerna uppmanas bland annat att älska partiet.
Kommunistpartiet fäster propagandaplanscher utanför moskéerna. Muslimerna uppmanas bland annat att älska partiet. Kommunistpartiet fäster propagandaplanscher utanför moskéerna. Muslimerna uppmanas bland annat att älska partiet. Bild: Yle/Björn Ådahl islam,Kina

Den nya kampanjen är ändå inte riktad mot uigurerna utan mot de övriga muslimerna. Hittills har de förhållandevis fritt fått utöva sin religion, och i regel har de också kommit bra överens både med myndigheterna och sina icke-muslimska grannar.

Den muslimska minoriteten har urgamla anor. Den första moskén uppfördes för mer än 1 300 år sedan i den sydliga metropolen Kanton, och den hör till de äldsta i världen.

Mecka drabbas, barn portförbjuds

Kampanjen har varit mest intensiv i det som kallas Kinas lilla Mecka, kommunen Linxia i det västliga landskapet Gansu, och i grannlandskapet Ningxia där en tredjedel av invånarna är muslimer.

I Linxia finns det fler än 100 moskéer även om kommunen bara har 200 000 invånare.

Förr fick tusentals skolelever vägledning i islam i moskéerna, men nu har all religiös undervisning åt minderåriga förbjudits. Böneutroparna får inte heller längre kalla de troende till bönestunder.

I det som kallas Kinas lilla Mecca jämnades samtliga moskéer med marken under kulturrevolutionen. Idag finns det mer än 100 moskéer i kommunen.
I det som kallas Kinas lilla Mecka jämnades samtliga moskéer med marken under kulturrevolutionen. I dag finns det mer än 100 moskéer i kommunen. I det som kallas Kinas lilla Mecca jämnades samtliga moskéer med marken under kulturrevolutionen. Idag finns det mer än 100 moskéer i kommunen. Bild: Yle/Björn Ådahl moskéer,islam,Kina

Allra mest upprörda är Linxiaborna över att föräldrarna har uppmanats att inte alls låta sina barn besöka moskéerna. Motsvarande anvisningar har utfärdats i många orter också i Ningxia.

Mångsidig minoritet

Det finns 55 etniska minoriteter i Kina. Det muslimska huifolket är en av dem även om det egentligen inte är frågan om en särskild etnisk grupp.

Alla muslimer som inte hör till en annan minoritet kategoriseras som hui. Drygt tio miljoner hui lever i Kina, och de är utspridda över hela landet.

En del hui härstammar från handelsmän från Persien och Centralasien. De flesta leder ändå sin härkomst till kineser som för länge sedan omvände sig till islam.

Traditionellt har huifolkets moskéer utformats på samma sätt som kinesiska tempel. Flertalet av de här moskéerna jämnades med marken under kulturrevolutionen som inleddes år 1966.

När de muslimska församlingarna hade råd att ersätta de raserade moskéerna valde så gott som alla att uppföra de nya helgedomarna i arabisk eller persisk stil. Muslimerna anser nu att det är orättvist att kommunistpartiet vill utplåna den här utländska arkitekturen då det är partiets fel att de ursprungliga kinesiska moskéerna förstördes.

Presidentens idé, oroande framtid

Officiellt heter det att de nya reglerna har införts för att hindra att så kallad radikal islam ska sprida sig.

Presidenten Xi Jinping har också gett kommunistpartiet i uppgift att göra all religionsutövning så kinesisk som möjligt genom att bli av med det utländska inflytandet.

Bara de äldsta moskéerna är uppförda i traditionell, kinesisk stil. Den här byggdes på 1700-talet i Inre Mongoliets huvudstad Hohhot.
Bara de äldsta moskéerna är uppförda i traditionell, kinesisk stil. Den här byggdes på 1700-talet i Inre Mongoliets huvudstad Hohhot. Bara de äldsta moskéerna är uppförda i traditionell, kinesisk stil. Den här byggdes på 1700-talet i Inre Mongoliets huvudstad Hohhot. Bild: Yle/Björn Ådahl moskéer,islam,Kina

De kinesiska muslimerna är ändå kända för att utöva en moderat och tolerant form av sin religion. Det är till exempel vanligt att de serverar öl och andra alkoholdrycker i sina restauranger.

Muslimerna misstänker nu att kommunistpartiet har gått in för att sekularisera dem.

En del befarar till och med att de snart utsätts för en lika hårdhänt behandling som de förtryckta uigurerna i Xinjiang.