Hoppa till huvudinnehåll

Finland laddar för sista VM-kvalmatcher – Korpelas frånvaro oroar inte, men Alanen kommer att saknas: ”En spelartyp vi inte har så många av”

Anna Signeul.
Anna Signeul vill se mer stolthet i det finländska landslaget. Anna Signeul. Bild: Jarno Kuusinen Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll

Finlands fotbollsdamer har två matcher kvar av VM-kvalets gruppskede. Chanserna att nå avancemang är minimala och dessutom måste laget klara sig utan två nyckelspelare.

Finland har en väldigt tuff uppgift framför sig om laget vill fortsätta drömma om VM. Det skulle kräva bortaseger över både Spanien och Österrike, två lag som Finland fick stryk av på hemmaplan tidigare under kvalet.

Om Finland storskräller och tar två segrar landar laget på andra plats i kvalgruppen. Det skulle ännu innebära en teoretisk chans att nå kvalets playoffskede som en av de fyra bästa grupptvåorna.

I praktiken är chanserna att nå VM minimala och de flesta vännerna av finländsk fotboll har redan kastat yxan i sjön. Chefstränaren Anna Signeul hör inte till dem även om hon inte sticker under stol med att utmaningen är enorm.

– Att börja mot Spanien är oerhört tufft. Dessutom borta. Men å andra sidan har de inget att spela för och vi har allt att spela för. Jag hoppas att det kommer att synas, säger Signeul.

”Handlar om stolthet”

För Spanien saknar resultatet alltså betydelse då laget redan har säkrat gruppsegern och en VM-biljett. Men trots att en viss hunger redan är mättad så handlar det om ett väldigt tufft lag som Finland ska möta om en dryg vecka.

– Fysiskt är Spanien väldigt bra och har utvecklats mycket. De äldre spelarna har bytts ut mot unga spelare som är fysiskt robusta. De är snabba, tekniskt och taktiskt skickliga, men de är inte omöjliga. Jag vill att det ska synas att vi vill vinna och att vi TROR att vi kan vinna.

Damlandslaget jublar
Damlandslaget jublar Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press sport (botanik),fotboll,Finlands damlandslag i fotboll

Spanien har vunnit sina samtliga sex kvalmatcher med den totala målskillnaden +16. Då laget gästade Finland i april skrevs de spanska segersiffrorna 2–0. Ett resultat som smickrar Finland med tanke på matchhändelserna.

– Vi måste vara mycket bättre fysiskt än vad vi var senast. Vi måste komma in i press och jobba bättre som lag. Det ska inte få så mycket tid med bollen och kunna penetrera så lätt.

Finland inledde kvalet med segrar men trots den goda starten tycker Signeul att laget har lidit av brist på självförtroende.

– Ibland tror vi inte riktigt på vår förmåga. Jag vill att vi ska jobba med att bli av med en viss tveksamhet. Vi är ett bra lag, vi ska tycka att vi är bra och vi ska vara stolta över det vi gör på plan.

– Spelarna vill visa att vi är bättre än i de tidigare matcherna mot Spanien och Österrike. Det handlar om stolthet. Vi är inte så långt efter som det såg ut i april. Det viktigaste är att vi kan visa det.

Minna Meriluoto och Anna Signeul.
Signeul litar på Minna Meriluoto. Minna Meriluoto och Anna Signeul. Bild: Lehtikuva fotboll,Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll,Minna Meriluoto

Meriluoto ersätter Korpela, men kan någon ersätta Alanen?

Finlands fleråriga förstamålvakt Tinja-Riikka Korpela skadade sig för ett par veckor sedan och är sjukledig de närmaste månaderna. Signeul verkar ändå inte vara det minsta bekymrad då det finns en fullständigt kompetent ersättare i Minna Meriluoto.

– Minna har varit fantastiskt bra. Hon och ”Tinni” har varit väldigt nära varandra i konkurrensen om den första platsen. Målvaktssituationen är jag inte alls oroad över.

Mittfältsmotorn Emmi Alanen är ett större bekymmer. Hon lider av en fotskada men hennes namn finns ändå med bland de uttagna till höstens kvalmatcher. Det här är lätt att tolka som att det skulle finnas en gnutta hopp om hennes medverkan.

Signeul räknar ändå inte med att Alanens skulle hinna få foten i skick. Det här svider hårdare än Korpelas frånvaro.

Emmi Alanen, Finland-Israel 2017.
Emmi Alanen i farten mot Israel. Emmi Alanen, Finland-Israel 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Emmi Alanen,Finlands damlandslag i fotboll

Enligt chefstränaren har Alanen egenskaper som särkskiljer henne från det övriga landslaget.

– Emmi är så snabb och är så duktig på att sätta press på motståndarna. Hon är en spelartyp som vi inte har så många andra av. Utan henne är det svårare att spela på det sättet som vi gjorde i höstas.

– Men ett landslag kan inte vara beroende av en spelare. Andra måste nu stiga fram och vi måste spela på ett lite annorlunda sätt.

Också positiva vindar

Men även om Finlands VM-kval inte gått som man hoppats och två viktiga spelare nu är skadade så sker det också fina saker inom finländsk damfotboll.

Adelina Engman har flyttat till Chelsea, Linda Sällström har skrivit på för Paris FC och Tuija Hyyrynen förlängde nyligen med Juventus.

– Det är såklart jättefint för dem själva men också för finländsk fotboll. Det visar att det utvecklas talanger här som kan spela i de bästa klubbarna i världen.

Adelina Engman skrev på för Chelsea LFC.
Adelina Engman spelar för Chelsea. Adelina Engman skrev på för Chelsea LFC. Bild: Chelsea Ladies Adelina Engman,damfotboll,Chelsea LFC

– Det är också en inspiration för unga spelare som ser sina förebilder i klubbar som Chelsea, Juventus och Paris FC. Det är inget fel på att spela i Eskilstuna heller men det har inte riktigt samma klang, säger Signeul med ett litet skratt.

Samtidigt som Finlands bästa spelare har skrivit på för storklubbar i Europa så tycker landslagstränaren att det sker positiva saker också bland de inhemska lagen.

– Det är också fantastiskt att Honka gick vidare i Champions League! Den inhemska ligan har också varit väldigt jämn och det som jag har sett i år är jättepositivt. Spelarna har fina förutsättningar att utvecklas, men man måste fortsätta investera i det.

Finland möter Spanien den 31 augusti och Österrike den 4 september. Yle sänder båda matcherna.

Finlands trupp

Minna Meriluoto, HJK
Paula Myllyoja, FC Honka
Anna Tamminen, Åland United
Anna Auvinen, FC Honka
Tuija Hyyrynen, Juventus FC
Emma Koivisto, Kopparbergs/Göteborg FC
Katarina Naumanen, HJK
Anna Westerlund, Lillestrøm SK
Tiia Peltonen, PK-35 Vantaa
Natalia Kuikka, Florida State University
Tia Hälinen, Eskilstuna United
Olga Ahtinen, Brøndby IF
Adelina Engman, Chelsea FC
Emmi Alanen, Vittsjö GIK
Nora Heroum, AC Milan
Ria Öling, Brøndby IF
Sanni Franssi
Julia Tunturi, Eskilstuna United
Kaisa Collin, PK-35 Vantaa
Juliette Kemppi, Bristol City
Linda Sällström, Paris FC Féminines
Jenny Danielsson, Åland United
Eveliina Summanen, HJK