Hoppa till huvudinnehåll

Smaku i Borgå har lockat stora mängder besökare till restaurangerna: ”Servicen är jättevarierande”

Heidi Pirtelä i Rafael´s Steakhouse.
Heidi Pirtelä tycker att servicen har varierat mycket på de olika restaurangerna som är med i Smaku. Heidi Pirtelä i Rafael´s Steakhouse. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå,restauranger

Matvandringen Smaku har visat sig vara populär, men nivån på servicen har varierat. Restauranger i Borgå bjuder på små smakportioner av utvalda maträtter för fem euro under matvandringen som inleddes förra veckan.

- På en del restauranger tar man emot gästen som vilken gäst som helst, och man berättar i fem minuter om alla råvaror och allt jättenoggrant. På andra restauranger har man bara hämtat tallriken till bordet och inte ens berättat vad rätten innehåller, säger Heidi Pirtelä från Borgå.

Heidi Pirtelä har själv lång erfarenhet av att jobba inom restaurangbranschen. För tre år sedan var hon med och utvecklade Smaku när det ordnades för första gången.

I år deltar hon som kund tillsammans med sina vänner. De besöker alla restauranger som är med i evenemanget.

- För mig som har jobbat tio år inom restaurangbranschen är det jätteintressant att se vad alla restauranger bjuder på. Det är också trevligt att gå på sådana restauranger som man kanske inte annars går till. Man får många olika restauranger på en och samma dag.

Gubbröra med potatis
Restaurang Porvoo Golf - Borgå golf serverade gubbröra gjord på rökt lax under Smaku. Gubbröra med potatis Bild: Yle / Leo Gammals maträtter,Borgå,restauranger,hamburgare,choklad,gubbröra,Chokladkaka,smaku

Under söndagen har Pirtelä hunnit besöka Meat District, Café Postres, Fryysarinranta och Brasserie L´amour. När Yle Östnyland träffar henne på måndagen har hon just kommit till Rafael´s Steakhouse med tre vänner.

- Igår var vi också på väg till Bistro Gustaf, men de hade tyvärr slut på sina Smaku-portioner så vi går dit idag i stället, säger Heidi Pirtelä.

- Jag tyckte smakmässigt bäst om Fryysarinrantas portion, som var en indisk tikka masala-liknande rätt. Den var faktiskt jättegod, i min smak.

Restaurangkritiker och medlem i juryn

Anna Paljakka är med i juryn för Smaku. Hon är restaurangkritiker och skriver för Helsingin Sanomat. Hon kan därför inte medverka på bild, eftersom hon inte vill bli igenkänd.

Hon har redan besökt tretton ställen, och tycker att de flesta restaurangerna har haft en riktigt bra service.

- De flesta har varit väldigt trevliga, och uppskattat att man kommit hela vägen från Helsingfors. Jag har till och med kommit från Fiskars, det tog två och en halv timme att köra hit igår, säger Paljakka.

Det här är första gången som Anna Paljakka besöker Smaku, och även om det överlag har varit en positiv upplevelse så har det inte varit helt problemfritt.

- Jag blev besviken när en restaurang, Meat District, hade fel information på nätet. De öppnar först klockan fem och då tänker jag vara på väg hem. De tyckte att det var helt normalt att de hade fel information, säger hon.

Maten tog slut

Också restaurangägarna är nöjda med årets Smaku.

- Folk har varit mycket aktiva med att komma ut för att äta och prova på Smaku, så det är nog bara positivt, säger Peter Elfving som är delägare för B-Side Burgers.

Elfving berättar att de har haft mycket kunder under den tid som Smaku har ordnats. På lördagen sålde de till och med slut sina Smaku-portioner, men den här veckan är de mer förberedda på antal kunder.

Peter Elfving och Anssi Sirkiä från B-Side Burgers i Borgå.
Peter Elfving är delägare för B-Side Burgers. Till höger köksmästare Anssi Sirkiä. Peter Elfving och Anssi Sirkiä från B-Side Burgers i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå,restauranger,peter elfving

- Det är ju ett positivt problem. Kanske inte kunderna alltid tycker det, men de får komma igen nästa dag då, säger han.

Enligt Elfving besöks Smaku också av människor från huvudstaden.

- Men också mycket Borgåbor, och det är kul att se att folk uppskattar när det händer sådana här evenemang här i matstaden Borgå, säger Elfving.