Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Finland bör få ett högklassigt arkitektur- och designmuseum

Designmuseet och arkitekturmuseet
Både Designmuseet och Arkitekturmuseet finns i Helsingfors Designmuseet och arkitekturmuseet Bild: AOP Designmuseet (Helsingfors),Finlands arkitekturmuseum

Finland borde få ett design- och arkitekturmuseum av hög internationell klass. Det föreslås i en utredning som på tisdagen överlämnades till kulturminister Sampo Terho (Blå framtid) och borgmästaren i Helsingfors Jan Vapaavuori (Saml.)

Bakom utredningen står Undervisnings- och kulturministeriet, Helsingfors stad, Stiftelsen för designmuseet och Finlands arkitekturmuseum.

Det nya supermuseet skulle födas genom en sammanslagning av det nuvarande Designmuseet och Arkitekturmuseet.

Fusionen skulle föra in designen och arkitekturen under samma tak, konstaterar initiativtagarna.

De tillägger att Finland behöver ett museum av det här slaget, eftersom finländsk design och arkitektur intresserar både nationellt och internationellt.

I utredningen föreslås att museet skulle verka i en nybyggnad i Helsingfors, och kunde möjligtvis byggas på den tomt som i tiderna skulle hysa Guggenheimmuseet vid Södra kajen i Helsingfors.

I det första skedet borde det ordnas en arkitekttävling för nybygget, säger både Designmuseets chef Jukka Savolainen och Arkitekturmuseets chef Reetta Heiskanen.
21.8.2018 klo 13.15: Några skrivfel i artikeln har rättats.

Läs mera:

Medelmåttighet duger inte när arkitektur- och designmuséet ska byggas i Helsingfors

Helsingfors stad hejar på de grandiosa museiplanerna men håller handen hårt om plånboken.