Hoppa till huvudinnehåll

Det arktiska samarbetet fick en kick framåt då presidenterna Putin och Niinistö träffades

Sauli Niinistö och Putin skakar hand i Sotji.
"Vänskapligt och konstruktivt" möte mellan Niinistö och Putin. Sauli Niinistö och Putin skakar hand i Sotji. Bild: Lehtikuva Ryssland,Finland,Vladimir Putin,Sauli Niinistö

Mötet mellan presidenterna Vladimir Putin och Sauli Niinistö var ovanligt på två sätt.

Dels började mötet nästan på utsatt tid, de satt sig ned för samtal vid 14.20, bara tjugo minuter senare än det på förhand sades. Och mötet var relativt kort, bara cirka en timme och fyrtio minuter.

Visserligen fortsätter presidenterna sina samtal också efter att de träffade journalisterna på plats på en presskonferens. Under resten av mötet ska de ta upp internationella frågor som krigen i Ukraina och i Syrien. Det fortsatta samtalet för de ombord på Putins båt i vattnen utanför Sotji.

Redan i sina hälsningsord tog president Putin upp det arktiska samarbetet. Han lät förstå att han är villig att delta i det på det sätt president Niinistö föreslår.

"Om isen smälter förlorar vi hela jordklotet"

Under pressmötet blev det klart att Putin är beredd att delta om det ordnas ett toppmöte inom ramen för det arktiska rådet. Finland är just nu ordförande i rådet.

President Niinistö har talat aktivt för minskade utsläpp av sot i den arktiska regionen. Sotet som uppstår då man eldar med kol leder till att snön och isen får en svart beläggning som gör smältningen snabbare.

- Om isen i Arktis smälter förlorar vi hela jordklotet, sa Niinistö åter en gång.

Det tema som Niinistö har valt att hålla fram i diskussionen om Arktis, alltså frågan om sotet, har fallit i god jord och det är helt möjligt att såväl Ryssland som USA kan komma överens om regler för minskning av sotutsläppen.

Ryssland är intresserat av det, inte minst därför att det statliga kärnkraftsbolaget Rosatom har utvecklat små mobila kärnkraftverk som de vill sälja.

Putin kritiserar inte Finlands försvar

Det blev inte klart om presidenterna hade diskuterat några människorättsfrågor, och de gav heller inget direkt svar på vad Putin anser om försvarsminister Sergej Sjojgus hotfulla uttalande om Finlands samarbete med Nato.

Putin kommenterade en fråga om det med att säga att Nato flyttar militär utrustning närmare Rysslands gränser. Det gör inte Ryssland, enligt Putin.

President Niinistö svarade att han aldrig har hört någon kritik av Putin mot Finlands sätt att sköta sitt försvar.

Man kan karakterisera mötet som ett i raden av den regelbundna kontakt som presidenterna har upprätthållit. Dessa möten bjuder på väldigt lite dramatik, men fördjupar kontakten. Som Putin brukar säga: Samtalen är vänskapliga och konstruktiva.

Stark tyngd på miljösamarbete

De ryska journalisterna ville veta om Putins resa till Österrike där han deltog i landets utrikesministers bröllop var ett privat besök. Det var det, sa Putin, men tillade att han dessutom hann diskutera politiska frågor. Han berömde Österrike för att landet befrämjar god kontakt mellan EU och Ryssland.

Putin sade sig hoppas att Finland, då landet är EU-ordförande i slutet av nästa år, också ska fungera som en brobyggare. Niinistö nickade fundersamt vid hans sida.

I Sotji är också utrikesministrarna Timo Soini och Sergej Lavrov med. Dessutom var bland andra den tidigare administrationschefen, försvarsministern och miljöårsledaren Sergej Ivanov på plats.

Det innebär för sin del också att just miljösamarbetet fick en stark betoning. Det blev också klart då Niinistö sa att han hoppas att Finland kan föra in frågor om sophantering inom ramen för den nordliga dimensionen.