Hoppa till huvudinnehåll

Facebook och Twitter har tagit bort flera hundra konton – tros ha kopplingar till Ryssland och Iran

En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger.
En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger. En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Mark Zuckerberg,Facebook,sociala medier

Facebook har tagit bort mer än 650 sidor, grupper och konton som sysslat med koordinerat opålitligt beteende på Facebook och på Instagram. Kontona uppges ha kopplingar till Iran och till vad USA har identifierat som rysk säkerhetstjänst.

På Twitter har närmare 300 konton stängts på grund av koordinerad manipulation. Företaget FireEye, som gjorde upptäckten, uppger att de flesta av de stängda kontona har kopplingar till Iran.

De iranska kontona har främst satsat på att sprida information till användare i Latinamerika, Storbritannien och Mellanöstern, och i mindre utsträckning i USA. En del av kontona hade aktiverats så tidigt som 2011.

Tidigare antog man att målet med kontona var att försöka påverka höstens mellanårsval i USA, men vid närmare undersökning visade sig att det inte var fallet.

Facebookchefen Mark Zuckerberg säger att företaget arbetar med att känna igen trollkonton på förhand för att skapa en tryggare miljö på sociala medier.

Datahackers ville komma åt konservativa sidor

På tisdagen meddelade Microsoft att företaget hade avslöjat ett antal webbsidor i Ryssland genom vilka datahackare försökte komma åt data i organisationer inom det politiskt konservativa fältet.

Enligt Microsoft hade företaget lagt ner sex webbplatser som drevs av hackargruppen APT28.

Amerikanska underrättelsetjänster har etablerat att APT28 om inte utgör en del av, så är i alla fall i tätt samarbete med den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Microsoft använde benämningen Strontium om hackargruppen och nämnde inte gruppens kopplingar till ryska underrättelsetjänster.

Strontium är ett alias som hackergruppen använt, liksom också Fancy Bear.

Nytt verktyg för att komma åt falska falsknyheter

Facebook har utvecklat verktyg för att avslöja användare som okritiskt markerar inlägg och nyheter som falska. Det handlar om att stoppa användare som vill lura nätverkets faktagranskning.

I det nya systemet som har utvecklats i år får de användare som anmäler falska nyheter och inlägg en så kallad trovärdighetspoäng på en trovärdighetsskala.

Betyget utgår från hur pålitliga de varit tidigare i sina anmälningar.

Liknande skalor används till exempel vid transport- och inkvarteringstjänster på nätet.

Facebook har tidigare haft problem med personer som markerar innehåll som falskt bara för att de inte delar åsikten eller bara inte gillar det av anda orsaker.

Källor: BBC, TT,Washington Post