Hoppa till huvudinnehåll

”Har Trump brutit mot lagen?” - frågorna är många kring brottmål i USA:s presidents närmaste krets

Donald Trump.
Ska Trump klara sig undan åtal? Troligtvis så länge han är president, tror lagexperterna, men efter presidentperioden är det mer osäkert. Donald Trump. Donald Trump

Donald Trumps tidigare advokat medger brott samtidigt som en jury anser att Trumps tidigare kampanjchef gjort sig skyldig till skattefusk och bedrägeri. Vad betyder det för presidenten själv?

Tisdag eftermiddag i Virginia, USA: En jury i domstolen i staden Alexandria har kommit fram till att Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort gjort sig skyldig till skattefusk och bankbedrägerier.

Tisdag eftermiddag i New York, USA: Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen erkänner att han har betalat porrstjärnan Stormy Daniels och Playboymodellen Karen McDougal för att de ska hålla tyst om sina förhållanden med Trump. Pengarna kom ur presidentens kampanjmedel.

Två brott har konstaterats inom presidentens nära krets under samma eftermiddag. Hur påverkas presidenten själv av dessa händelser?

Här följer några frågor och svar:

Michael Cohen erkände brott, betyder det att Trump också har gjort något brottsligt?

I rätten erkände Cohen att han har betalat en summa ”enligt direktiv av en kandidat till ett federalt ämbete” och en annan summa ”enligt direktiv av samma kandidat”. Trumps namn nämns inte, men händelserna sammanfaller med utbetalningarna till Stormy Daniels och Karen Mcdougal.

Stormy Daniels.
Stormy Daniels. Stormy Daniels. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Stormy Daniels

Enligt Daniel Petalas, tidigare åklagare vid USA:s justitiedepartement, handlar frågan om huruvida Trump har begått brott eller inte om ifall han försökte påverka presidentvalet, ifall han visste om betalningarna och gav direktiv om dem och ifall han förstod att det var olämpligt.

Trump har tidigare sagt att han inte kände till utbetalningarna.

Kan Trump bli tvungen att svara på frågor under ed?

Enligt ett beslut i USA:s högsta domstol 1997 (i samband med att Paula Jones stämde dåvarande president Bill Clinton) kan en sittande president tvingas svara på frågor kopplade till en stämningsansökan, men beslutet handlar inte direkt om att vittna under ed. Det är en fråga som högsta domstolen kanske måste ta ställning till snart.

Michael Avenatti.
Michael Avenatti. Michael Avenatti. Michael Avenatti

Stormy Daniels advokat Michael Avenatti har tidigare försökt få president Trump att vittna under ed angående det sekretessavtal hon säger sig ha undertecknat inför presidentvalet 2016. För tillfället är fallet lagt på is, men Avenatti hoppas att Cohens erkännande kan leda till att Daniels fall återupptas.

Om så sker hoppas Avenatti att han ska få Trump att vittna om vad han visste, när han visste det och vad han gjorde åt saken.

Kan Trump åtalas om det finns bevis om förseelser?

Enligt USA:s justitiedepartement kan en sittande president inte åtalas.

Det finns däremot troligtvis inget som hindrar ett åtal när presidenten har lämnat sin post.

Enligt advokat Solomon L. Wisenberg är det inte troligt att Trump åtalas medan han är sittande president, men de ovan nämnda fallen tillsammans med utredningarna om Trumps kampanjstabs kopplingar till Ryssland för presidenten allt närmare riksrätt.

Har Cohens erkännande kopplingar till utredningarna om Rysslands inblandning i presidentvalet?

Fallet där Paul Manafort gjort sig skyldig till skattefusk och bedrägerier är en direkt följd av Robert Muellers undersökningar om huruvuda Trumps kampanjstab hade kopplingar till Ryssland inför presidentvalet.

Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama
Robert Mueller. Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama Bild: EPA/SHAWN THEW Robert Mueller,USA

Cohenfallet är däremot inte direkt sammanlänkat med Rysslandskopplingarna. Fallet kan däremot ge Mueller en skjuts framåt.

Man kan inte längre hävda att Mueller bedriver en häxjakt när presidentens egen advokat erkänner sig skyldig till saker som gjordes för att påverka valet, säger Laurie Levenson, professor vid Loyola Law School i Los Angeles.

Källa: Nyhetsbyrån AP har sammanställt frågorna och svaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes