Hoppa till huvudinnehåll

Hör upp alla gymnaster: Dornbirn – här kommer vi igen!

Gymnaestradan i Helsingfors 2015.
Gymnaestradan gick av stapeln i Helsingfors för några år sedan. Gymnaestradan i Helsingfors 2015. Bild: EPA / Mauri Ratilainen World Gymnaestrada

Den 16:e världsgymnaestradan går av stapeln i Dornbirn, Österrike nästa sommar. I evenemanget förväntas delta 20 000 gymnaster från över 50 länder. Förbundspennan är denna vecka skriven av Barbara Åkerberg från Finlands Svenska Gymnastikförbund, som deltar med 200 personer.

Världsgymnaestradan är ett stort evenemang, som nu för andra gången arrangeras i Dornbirn efter premiären sommaren 2007.

Nämnas kan att när Finland och Helsingfors arrangerade föregående Gymnaestrada år 2015, var det deltagarmässigt det största idrottsevenemang som någonsin arrangerats i Finland. I Gymnaestradan i Dornbirn nästa sommar den 7–13 juli deltar över 50 länder med 20 000 gymnaster och utöver det engageras 4 000 frivilliga arrangörer varje dag under det veckolånga evenemanget.

Finland deltar i Dornbirn med två massprogram på uteplan: ”#oonhyväjustnäin” och ”Elämän voima” på Casino Stadion i Bregenz samt med ett massprogram ”Energian ympäröimä” på Birkenwiese Stadion i Dornbirn. Inomhus deltar Finland med 10–15 olika 15-minutersuppvisningar i olika hallar. Varje hallprogram uppvisas tre gånger under evenemangsdagarna.

Dessutom deltar finländska gymnaster i programmen ”Arjen ylistys” och ”Ääretön liike” under kvällsgalorna i ”Nordisk afton” tillsammans med Sverige, Norge och Danmark, samt i FIG-galan som avslutar kvällsuppvisningarna i slutet av veckan med programmet ”Jäätikkö sulaa”.

Alla världens gymnaster har också chans att delta i massprogrammet World Team som uppvisas två gånger under dagarna på Birkenwiese Stadion i Dornbirn. Och förutom allt detta ses uppvisningar på gator och torg under hela evenemangsveckan.

Barbara Åkerberg.
Barbara Åkerberg skriver om världsgymnaestradan. Barbara Åkerberg. Bild: FSI / Jeanette Harf Finlands Svenska Idrott,barbara åkerberg

Gymnasterna från Finlands Svenska Gymnastikförbunds föreningar deltar till största delen i två FSG-kvarter, som uppvisas tre gånger var under dagarna. Kvarterna består av förbundsprogram, där alla FSG-föreningars gymnaster kan delta.

Under FSG-dagen den 6 oktober i Vasa uppvisas för första gången de program FSG hoppas att få delta med under världsgymnaestradan. Programmen kallas informellt ”norra kvarten” och ”södra kvarten”.

Norra kvartens tema är ”Strong, free and independent” och omfattar såväl ett motionsprogram med Julia Salmela som koreograf som ett redskapsprogram vilket symboliserar styrka och mod med Michelle Filpus och Jessica Wikman som koreografer.

Dessutom ingår två dansprogram varav det ena spinner på regnbågstema och framhåller att all slags kärlek är viktig. Koreografin är gjord av Sussie Åkerholm. Det andra dansprogrammet består av modern dans med Anna Teir och Sandra Sundlin som koreografer.

Södra kvartens arbetsnamn är ”Midsummer Nights Disco”. En del av programmet består av redskapsgymnastik och TeamGym, med Sara Aminoff som koreograf. En annan del är ett motionsprogram med Birgitta Rautalin och Helena Blomqvist som koreografer och den tredje delen består av dans med koreografi av Sanna Kankainen. Målet är en fartfylld och glad helhet.

Nu gäller det för föreningarnas gymnaster att välja vilket program de vill vara med i, och beslutet måste tas rätt snabbt, eftersom sista anmälningsdagen till Gymnaestradan är den 1 december 2018. Senast då ska man veta vilket program man vill vara med i, vilka kvällsuppvisningar man vill se, vilken dräkt man ska beställa, var man ska bo, vill man äta lunch och/eller kvällsmat etc.

Barbara Åkerberg, verksamhetsledare
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Läs också

Nyligen publicerat - Sport