Hoppa till huvudinnehåll

Nästa måndag kan du testa dig själv för HIV hemma

Suddgummi som suddar ut ordet HIV.
Suddgummi som suddar ut ordet HIV. Bild: All Over Press aids

På måndag kommer det första HIV-testet som kan göras hemma ut på marknaden i Finland.

Testet kommer att kunna köpas i apoteken, säger distributören Orion Diagnostica. Man hoppas att testet sänker tröskeln för att ta reda på om man har en eventuell HIV-smitta.

- Ett hemmatest är lätt att göra, anonym i det egna hemmet, säger Jukka Keronen, verksamhetsledare på Hivpoint.

Testet kommer att säljas på apotekskedjan Yliopiston Apteekki och Hivpoints nätbutik. I nätbutiken kommer testet att kosta ungefär 40 euro.

Tidigare test har varit varierande tillförlitliga men det som nu ska finnas att köpa i apoteken är godkända av EU. Man räknar med att 800 av finländarna bär på HIV-smitta utan att veta om det.

Sjukdomen kan vara symptomfri i flera år.

Hivpoint har samlat ihop användarupplevelser och uppger att de flesta är positivt inställda till testet.

- Kunderna är främst av den åsikten att testet är lätt och problemfritt att göra, säger Keronen.

Lägre tröskel för riskgrupper

Testet går ut på att användaren tar ett blodprov från fingertoppen. Resultatet klarnar på femton minuter.

Enligt Keronen lönar det sig alltid att testa sig om man haft oskyddat sex med en person vars hiv-status man inte är medveten om.

- Man kan inte avgöra vem som har hiv på basis av symptom eller på en annan människas personlighet. Det enda sättet är att testa sig, säger Keronen.

Enligt Keronen kan det vara svårt för många att söka vård på grund av sexrelaterade problem eftersom det kan leda till känslor av skam.

Särskilt på mindre orter där personalen kan höra till bekantskapskretsen kan det vara extra svårt. Dessutom kan hälsovården ha svårigheter med att bemöta homo- eller bisexuella män.

Riskgrupper måste helt enkelt få lägre tröskel att söka vård, tycker Keronen. När hiv behandlas med mediciner smittar inte. Desto tidigare man upptäcker smittan, desto bättre resultat får vården.

Källor: STT

Läs också