Hoppa till huvudinnehåll

Stressade äppelträd har fått jobba hårt i Pojo i sommar

äppelträd
Vid Brödtorp i Pojo odlas ungefär 20 äppelsorter. äppelträd Bild: Monica Slotte / Yle äppelträd,Äppelskörd,Pojo, Raseborg,brödtorp i pojo

Den torra sommaren har satt sina spår också hos äppelodlande familjen Knape vid Brödtorp i Pojo.

Framförallt kan den påverka framåt och nästa års skörd, förklarar Gustaf Knape.

- De träd som har bevattning ser ut att få stora frukter i år. Men träden har varit väldigt stressade eftersom de har försökt stoppa avdunstningen.

En hand och ett äpple.
En hand och ett äpple. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Knape,äppelträd,Äppelskörd,Västnyland,Pojo,brödtorp

Äppelträd blir lätt stressade och ibland används det medvetet som en metod.

- Det är ju det vi gör med beskärningen; försöker få träden att sätta blom där vi vill. Men det är en kontrollerad form av stress.

Gården odlar äpplen på ungefär 5-6 hektar. Närmare 20 ton äppel kan skördas per hektar.

kvinna och man framför träd
Janina och Gustaf Knape tog över äppelodlingen ifjol. kvinna och man framför träd Bild: Christoffer Westerlund / Yle äppelträd,Äppelskörd,Pojo, Raseborg,janina knape

- Om man ser till frukten så förväntas årets skörd bli betydligt bättre än fjolårets. Då var vi tre veckor sena. Det återstår ännu att se hur hållbarheten är under hösten, säger Knape.

Äppelsorten Nanna är omtyckt men kunderna har ett tjugotal sorter att välja mellan.

- Vissa frågar efter vilken sort som lämpar sig bäst för bakning. Där är Transparente blanche mycket populär, berättar Janina Knape.

Lobo är också en gammal beprövad sort som människor känner till.

äppel i lådor
äppel i lådor Bild: Monica Slotte / Yle äppelträd,Äppelskörd,Pojo, Raseborg,brödtorp i pojo

Gustaf Knape tog över Brödtorp efter sina föräldrar ifjol.

Deras äpplen går till lokala handlare och partiaffärer. Det finns planer på att utvidga och börja förädla men familjen tar en sak i taget.

- För tillfället bygger vi en ny sorteringslinje så att vi bättre ska kunna hantera frukten som går ut på den lokala marknaden. Sen får vi se vad vi hittar på, säger Gustaf Knape.

Läs också