Hoppa till huvudinnehåll

Adoptionerna blev fler ifjol - de flesta adopteras inom den egna familjen

En flicka leker på stranden med sina föräldrar.
En flicka leker på stranden med sina föräldrar. Bild: lev dolgachov familj,barn (måttenhet),Strand,adoption,föräldrar

Antalet adoptioner ökade år 2017 en aning från året innan. De flesta barn som adopteras var under 10 år och pojkarna var aningen fler än flickorna.

Det visar uppgifter från Statistikcentralen.

Enligt Statistikcentralen uppgick antalet adoptioner i Finland år 2017 till 396. Antalet inhemska adoptioner var 292, de internationella adoptionerna 104.

Ifjol var adoptionerna 41 fler än året innan. De utländska adoptionerna ökade medan de inhemska adoptionerna var på samma nivå som år 2016.

Av alla som adopterades var 189 flickor och 207 pojkar.

92 av dem var fyllda 18 år, de flesta av dem adopterades inom landet. Av de barn som kom från andra länder till Finland var de flesta under fem år.

Flest från Sydafrika

Flest barn adopterades från Sydafrika (21), näst mest från Thailand (18) och Kina (14). Två tredjedelar av de barn som adopterades från utlandet var pojkar.

Då det är fråga om internationell adoption kommer de flesta adopterade (70%) till en familj med två föräldrar som oftast är mellan 40 och 44 år gamla.

I adoptioner inom Finland kommer 14 procent av barnen till en tvåföräldersfamilj.

Två tredjedelar av adoptionerna är adoptioner inom familjen.

Det betyder att en äkta make eller maka eller den ena partnern i ett registrerat partnerskap adopterar den andra partners biologiska barn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes