Hoppa till huvudinnehåll

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull på fall - ledande ministrar som avgick vill byta ledare

Australiska medier tror att premiärminister Malcolm Turnbull avgår frivilligt om han utmanas i en ny omröstning om det Liberala partiets och regeringens ledarskap
Australiska medier tror att premiärminister Malcolm Turnbull avgår frivilligt om han utmanas i en ny omröstning om det Liberala partiets och regeringens ledarskap Australiska medier tror att premiärminister Malcolm Turnbull avgår frivilligt om han utmanas i en ny omröstning om det Liberala partiets och regeringens ledarskap Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS Australien,Malcolm Turnbull

Stolen skakar under Australiens premiärminister Malcolm Turnbull efter att tre ledande ministrar i hans regering lämnade in sina avskedsansökningar.

De krävde samtidigt en ny omröstning om det styrande Liberala partiets ledarskap.

Samma ministrar stödde Turnbull i en förtroendeomröstning i tisdags, men de säger nu att de har ändrat åsikt och att de i stället vill ha den förre inrikesministern Peter Dutton som partiets ledare och premiärminister.

Dutton förlorade omröstningen men han lär nu ha tillräckligt stort stöd för att kunna ersätta Turnbull.

Regeringskrisen ledde också till att parlamentet tog en paus i sitt arbete fram till den 12 september.

Finansminister Mathias Corman som har stött Turnbull, säger nu att Dutton är rätt man att leda den konservativa regeringen inför parlamentsvalet i maj nästa år.

- Jag kan inte strunta i realiteter. Jag kan inte blunda för det faktum att en majoritet av mina kolleger anser att det bör ske en förändring i ledningen, sade finansministern då han meddelade om sin avgång.

Corman tillade att minst fem andra ministrar är redo att byta ut Turnbull och att ledarskapsomröstningen antagligen hållas redan på fredag.

Kommunikationsminister Mitch Fifield, finansminister Mathias Cormann och arbetsminister Michaelia Cash lämnade in sin avskedsansökan på torsdag
Kommunikationsminister Mitch Fifield, finansminister Mathias Cormann och arbetsminister Michaelia Cash lämnade in sina avskedsansökningar på torsdag Kommunikationsminister Mitch Fifield, finansminister Mathias Cormann och arbetsminister Michaelia Cash lämnade in sin avskedsansökan på torsdag Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS Australien,Australiens liberala parti

Turnbull avgår före ny omröstning?

Australiska medier tror att Turnbull avgår frivilligt om han utmanas på nytt.

Det skulle bana väg för hans bundsförvant, finansminister Scott Morrison som har seglat upp som en överraskningskandidat för premiärministerposten.

Turnbull lät i alla fall trotsig då han sade att han inte tänker ge efter för översittare.

Han lovade ändå i samma andetag att lämna all politik om han till slut förlorar.

- Jag har gjort det mycket klart att jag tror att avsatta premiärministrar inte borde sitt kvar i parlamentet, sade Turnbull.

Mångmiljonären Turnbull tog över ledningen av den konservativa regeringen i en liknande palatskupp år 2015, då han skuffade undan den dåvarande premiärministern Tony Abbott.

Den styrande konservativa regeringskoalitionen har stadigt förlorat understöd och har länge legat efter oppositionspartiet Labor i opinionsmätningar.

- Australien har inte längre en fungerande regering, konstaterade Arbetarpartiets ledare Bill Shorten.

Han tillade att det styrande partiets "kannibalism" har ätit upp regeringen levande.

Den förre inrikesministern Peter Dutton (i förgrunden) är en stark kandidat för premiärministerposten i Australien
Den förre inrikesministern Peter Dutton (i förgrunden) är en stark kandidat för premiärministerposten i Australien Den förre inrikesministern Peter Dutton (i förgrunden) är en stark kandidat för premiärministerposten i Australien Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS Australien,Peter Dutton

Labor på väg tillbaka?

Premiärministerposten i Australien är en notoriskt osäker arbetsplats.

Om eller snarare när Turnbull ersätts, så blir den nye premiärministern landets sjunde inom ett årtionde.

Det liberala partiet vann en knapp seger i valet år 2016 och regeringskoalitionen som består av liberalerna och det konservativa Nationella partiet, har en ytterst knapp marginal i parlamentet.

Labor har sedan valet lett i opinionsmätningar men Turnbull har ändå personligen varit mer populär än Arbetarpartiets ledare Bill Shorten.

Återkommande regeringskriser frustrerar i varje fall både väljare, investerare och storföretag som flygbolaget Qantas.

- Alla i landet anser att det som sker i Canberra (huvudstaden) är nedslående och frustrerande. Affärslivet tycker om säkerhet och förtroende inför framtiden. Det hjälper inte när man ser sådan osäkerhet som i Canberra, säger Qantas verkställande direktör Alan Joyce.