Hoppa till huvudinnehåll

F1-stall tappar alla VM-poäng mitt under säsongen – fortsätter med ”nytt” namn

Esteban Ocon och Sergio Perez kör Force India.
Esteban Ocon och Sergio Perez får köra vidare. Esteban Ocon och Sergio Perez kör Force India. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Sergio Pérez,Esteban Ocon

Sergio Perez och Esteban Ocon får efter många om och men ställa upp i helgens formel 1-GP i Belgien. Deras stall Force India har gått i graven – men återuppstått som Racing Point Force India.

Formel 1-stallet Force India har lidit av allvarliga ekonomiska problem och försattes för en knapp månad sedan i likvidation.

Stallet, som sysselsätter 405 personer, togs över av en konkursförvaltare. Ett flertal investerare med Lawrence Stroll i spetsen köpte upp stallet – som tack vare det överlever. Lawrence Stroll är pappa till Williamsföraren Lance Stroll.

Det ”nya” stallet ansökte om lov att få ställa upp i helgens GP i belgiska Spa och fick på torsdagskvällen grönt ljus av det internationella motorsportförbundet FIA. Force India har nu blivit Racing Point Force India.

– För bara några veckor såg vår framtid osäker ut, men nu börjar ett nytt och spännande skede i vår historia, säger stallchefen Otmar Szafnauer till Autosport.

Stallpoängen ryker

Stallet tappar de 59 VM-poäng som Sergio Perez och Esteban Ocon samlat in under säsongens gång och måste också betala tillbaka alla prispengar. Force India låg sexa i konstruktörs-VM.

Perez och Ocon behåller däremot sina personliga poäng i förarmästerskapet. Mexikanen Perez är tia i sammandraget, två pinnhål framför sin franska stallkamrat.

– Jag är väldigt nöjd över att vi har nådde en så stark och positiv lösning, gläder sig FIA-bossen Jean Todt i ett pressmeddelande.