Hoppa till huvudinnehåll

Finlands herrlandslag bantar sina bonusar rejält för damernas skull – stolt Tim Sparv vill stöda kvinnliga kollegernas vardag

Tim Sparv med Finlands damlandslagsspelare i bildcollage.
Tim Sparvs herrlandslag nöjer sig med mindre. Tim Sparv med Finlands damlandslagsspelare i bildcollage. Bild: All Over Press / Yle Tim Sparv,Finlands damlandslag i fotboll

Herrlandslaget i fotboll prutar på sina landslagsersättningar med ungefär en tredjedel för att damerna ska få mer pengar.

Landslagsersättningar var ett hett samtalsämne framför allt i Norden förra hösten när till exempel det danska damlandslaget i fotboll strejkade på grund av ojämlika ersättningar.

Också i Finland lyfte flera landslagsspelare upp frågan och lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela konstaterade att all ekonomisk hjälp från Bollförbundet är värdefull.

– Det handlar inte om stora summor, herrspelarna skulle knappt märka dem, men varje hundra euro betyder mycket för oss, sade Korpela i samband med att jämställdhetsombudsmannen ryckte in i våras.

Bollförbundet får statligt stöd och jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara konstaterade i mars att ”man kan anta att det handlar om könsdiskriminering” när två landslag får olika ersättning.

Sparv: Stolt som lagkapten

Diskussionen har nu lett till konkreta åtgärder. Finlands herrlandslagsspelare har frivillig valt att sänka bland annat sina bonusar, för att ge Bollförbundet mer spelrum i förhandlingarna om damernas ersättningar.

– Herrarna har fint kommit emot i förhandlingarna. Det stämmer att herrarnas ersättningar har minskat med 25–33 procent, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande till Yle Urheilu.

Herrlandslaget ska underteckna ett nytt kontrakt om ersättningar om ett par veckor. Damerna spelar med nuvarande ersättningsnivå över pågående VM-kval.

– Vi har beslutat att vara med och hjälpa och stöda, vilket jag i egenskap av lagkapten är stolt över. Jag tror på tillväxten inom damfotbollen. Det är fint om vi kan vara med och stöda vardagen hos de kvinnliga A-landslagsspelarna, säger Tim Sparv till Ilta-Sanomat som var först med nyheten.

Herrarnas Uefastålar spjälks upp

Sparv påminner samtidigt att herrlandslaget redan en längre tid indirekt stött övriga landslag. Medan herrarna drar in flera miljoner euro per år, går verksamheten kring dam-, junior- och futsallandslagen på minus.

En ny punkt i det kommande avtalet mellan Bollförbundet och herrlandslagsspelarna är att ett potentiellt avancemang till ett herrmästerskap även skulle innebära klirr i kassan för damerna.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa skulle betala Bollförbundet 9,25 miljoner euro ifall Finland tog sig till följande EM-turnering. Av det skulle 10–20 procent gå till damerna, enligt Casagrande.

Läs mera:

Kvinnor systematiskt motarbetade inom fotbollen: ”Struntprat att det inte finns intresse”

Siffrorna är bedrövliga, säger den tidigare landslagskaptenen Anne Mäkinen om lönegapet mellan kvinnliga och manliga fotbollsspelare. Bortförklaringar med att damverksamhet är olönsam håller enligt henne inte – den outnyttjade dampotentialen är enorm och positiv diskriminering behövs.

Läs mera:

Sparv vill att både media och herridrottare bär sitt strå till stacken: Jämställdheten inte bara damernas problem

Yles, SVT:s och NRK:s gemensamma granskning visar att då herrarna tjänar en euro drar damerna in tre cent i genomsnitt. Inom bollsporter är damernas euro värd fyra cent, då man jämför spelarnas inkomster i A-landslagen. Ett problem, säger herrlandslagets kapten Tim Sparv.