Hoppa till huvudinnehåll

Före detta NHL-stjärna i fritt fall – Stanley Cup-mästare bor på gatan

Stanley Cup-pokalen.
Joe Murphy vann Stanley Cup med Edmonton Oilers. Stanley Cup-pokalen. Bild: All Over Press Stanley Cup

Joe Murphy reserverades som etta i NHL-draften 1986. Han spelade femton år i NHL och vann Stanley Cup med Edmonton år 1990. Nu lever han som hemlös i Kenora i Kanada.

Kanadensarens karriär nådde aldrig de höjder som man förväntade sig då Detroit reserverade honom som etta. Men han gjorde en gedigen NHL-karriär. Det blev totalt 899 matcher i sju klubbar.

Högvattenmärket var Stanley Cup-segern år 1990 tillsammans med bland andra Jari Kurri, Esa Tikkanen och Reijo Ruotsalainen.

Efter avslutad karriär har Joe Murphy varit i fritt fall.

Den kanadensiska TV-kanalen TSN:s dokumentär ”Finding Murph” hade premiär i går och den avslöjar att Murphy på sistone har vandrat hemlös och ensam på gatorna i Kenora. Detta trots att han förtjänade 15 miljoner dollar under sin spelarkarriär.


Dokumentären blottar Murphys motgångar sedan han lade av. Han har missbrukat läkemedel, hanterat sina pengar slapphänt och hans äktenskap har havererat.

Murphy medger att han gjort dumma beslut, men han lyfter också fram de hjärnskador han åkte på under karriären. Han anser att de har bidragit till den negativa spiralen.

Stämde NHL tillsammans med andra ex-spelare

Joe Murphy var en av flera före detta NHL-spelare som slog sig samman för en grupprättegång mot NHL år 2014. Gruppen hävdade att ligan inte hade behandlat spelarnas hjärnskakningar på rätt sätt.

– Murphy åkte på flera hjärnskador under sin NHL-karriär. Skador som varken diagnosticerades eller behandlades korrekt av NHL, hette det i stämningsansökan.

Stämningsansökan förkastades emellertid.

Det är oklart hur många hjärnskakningar Murphy åkte på under sina karriär och huruvida skadorna är en orsak till de problem han har haft sedan avslutad spelarkarriär.