Hoppa till huvudinnehåll

Gulden trillar in i rasande takt! Två nya blåvita parasegrar i Berlin – medalj för Tähti efter dubbla diskningar

Ronja Oja.
Ronja Oja vann 100 meter. Ronja Oja. Bild: Lehtikuva Ronja Oja

Finland kammade hem två guld och ett silver i parafriidrotts-EM i Berlin under torsdagskvällen. De färska Europamästarna är Ronja Oja och Henry Manni, medan Leo-Pekka Tähti tog sin första mästerskapsmedalj på 800 meter.

Både Henry Manni och Ronja Oja tog sina andra medaljer i Berlin – och sina första guld. Medan Manni är en van vinnare korades Oja nu för första gången till stortävlingsmästare.

Blinda Oja springer tillsammans med sin bror Jesper i T11-klassen. Hon vann 100 meter med tiden 13,68 efter att ha ryckt ifrån knappt halvvägs in i loppet.

Oja tappade rytmen på slutet och Lia Beel Quintana kom nära, men inte ikapp. Spanjorskan blev 15 hundradelar från guldet.

– Jag kan inte säga så mycket annat om loppet än att jag sprang, kommenterar en segerrusig Oja i ett pressmeddelande.

26-åriga Ronja Oja knep tidigare under tävlingarna brons i längdhopp. Hon lyfte efteråt fram det finländska friidrottsförbundets självrisksystem, som fått utstå mycket kritik.

Manni: Visste att jag kan vinna

Ungefär en halvtimme före Ojas segerlopp rullade Henry Manni in som ohotad etta på 400 meter i T34-klassen. Lojobon försvarade därmed framgångsrikt sitt guld från de två senaste EM-tävlingarna.

Manni, som inte som helhet haft den starkaste av säsonger, vann med det nya mästerskapsrekordet 54,40 – och var till slut överlägsen. Storbritanniens Ben Rowlings slutade tvåa med 55,82.

Henry Manni vann brons i paralympiska spelen i Rio de Janeiro 2016.
Henry Manni har nu tre raka EM-guld på 400 meter. Henry Manni vann brons i paralympiska spelen i Rio de Janeiro 2016. Bild: Eero Juuti Henry Manni,Paralympiska sommarspelen i Rio 2016,funktionsnedsättning,handikappidrott,personer med funktionsnedsättning,rullstolar,Lojo,Västnyland,manni henry

– Jag fick till en avslappnad och bra prestation, som jag hela tiden vetat att jag klarar av. Bra tid dessutom. Jag gick in i tävlingen som statistiktvåa och visste att jag kan vinna, säger Manni.

Manni, 26, har nu sammanlagt åtta EM-guld och två silver, varav det senaste på 100 meter i går. Han tävlar ännu på 800 meter i Berlin.

Diskningar lyfte Tähti

Leo-Pekka Tähti är redan dubbel mästare i T54-klassen i Berlin och kan mycket väl fullborda trippeln på paraddistansen 100 meter, men fyra guld blir det inte.

Tähti deltog undantagsvis på 800 meter och höll sig i tätstriden ända fram till upploppet. Där orkade sedan sprintern inte längre riktigt med och korsade mållinjen som fyra.

Det blev trots det en medalj. Efter tävlingen diskvalificerades nämligen såväl loppets tvåa som trea och Tähti klättrade upp på andra plats. Tähti klockades för 1.40,82 medan sträckans specialist Marcel Hug från Schweiz vann på 1.39,89.

Finland har nu samlat fyra guld, tre silver och två brons i Berlin.

Läs mera:

Vilken dominans! Nytt jättelopp av dubbla mästaren Tähti – EM-rekord på oväntad distans

Leo-Pekka Tähti har tagit den fenomenala rullstolskarriärens första mästerskapsguld på 400 meter. Tähti krossade motståndet i EM och tog sin andra seger i Berlin. Lojobon Henry Manni vann i sin tur silver på 100 meter.

Läs mera:

Förkrossande överlägsen Tähti vann EM-guld – Finland tog fyra medaljer på under en timme

Finland hade en fantastisk kväll i parafriidrottens EM-tävlingar i Berlin. Leo-Pekka Tähti stod för den tuffaste prestationen då han efter en grym uppvisning vann guld på 200 meter rullstol.

Artikeln uppdaterad med uppgiften om diskningarna som ledde till Tähtis medalj klockan 21.25.

Läs också