Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson besviken i helikopterfrågan: "Närheten till havet kräver beredskap"

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Bild: Nathalie Lindvall Anna-Maja Henriksson,stadsfullmäktige,Stadsstyrelse,riksdagsledamöter,riksdagsledamot

Ministeriet har inte insett att närheten till havet kräver att en räddningshelikopter placeras i Vasa - i stället har ministeriet gjort tolkningen att ingen bor på havet och därför kan helikoptern placeras i Seinäjoki, 70 km från kusten. Helt galet, säger Sfp:s Anna-Maja Henriksson.

- Man har gjort en bristfällig utredning och det är trist.

Henriksson förundrar sig över att man inte alls velat utreda förslaget om att en kombihelikopter - som kan användas både som läkarhelikopter och för yträddning - kunde placeras i Vasa.

I motiveringarna till social- och hälsoministeriets förslag om placeringen av läkarhelikoptrarna står bland annat att placeringsorten bör bli Seinäjoki på grund av att sjukhuset där är ett av de tolv sjukhusen med omfattande jour.

- Det är ett politiskt beställningsarbete. Det är helt i linje med vad regeringen gjort hittills, man vill bara stärka Seinäjoki.

"Havet kräver beredskap"

I ministeriets utredning framställs närheten till havet som en orsak till att helikoptern inte ska placeras i Vasa. Det är enligt Henriksson helt fel.

- Närheten till havet kräver mer beredskap.

Men om man tittar på kartan så är det tydligt att man når fler människor om helikoptern placeras i Seinäjoki?

- I utredningen säger man själv att det inte kan vara det enda kriteriet. Man ska komma ihåg att Seinäjoki har närmare till universitetssjukhuset i Tammerfors och i Vasa sjukvårdsdistrikt är avstånden längre till universitetssjukhusen, säger Henriksson.

Helikopter från Umeå

I Umeå finns en räddningshelikopter som kan användas för yträddning. Vid ett par tillfällen har den deltagit i räddningsuppdrag längs den österbottniska kursen. Henriksson tror ändå inte att det kan ha legat Vasa i fatet i den här frågan.

- Jag tror dessvärre att man inte har tänkt så långt på ministeriet. Det är bra att det finns en sån helikopter i Umeå och att vi kan ha nytta av den i vissa sammanhang, men vi borde ha en egen beredskap också.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten