Hoppa till huvudinnehåll

Mässlingsepidemier väcker oro om andelen vaccinerade – i Finland uppges skyddet vara på en bra nivå

Barn vaccineras mot bland annat mässling, i Berlin 1.10. 2015
Barn vaccineras mot bland annat mässling. Barn vaccineras mot bland annat mässling, i Berlin 1.10. 2015 Bild: EPA/KAY NIETFELD virus,virussjukdomar,Smitta,mässling,immunisering

Mässlingsfallen har ökat markant i Europa, från cirka 5 000 för några år sedan till 26 000 i fjol.

Bara under det första halvåret i år har siffran stigit till 41 000, något som Världshälsoorganisationen WHO nyligen uppmärksammade.

Ukraina är det land i Europa som har haft klart flest mässlingsfall i år - sammanlagt över 23 000.

Specialisten Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger att mässlingsepidemierna brukade återkomma med 5-6 års mellanrum, innan det fanns vaccin mot virussjukdomen. Antalet personer som var utsatta för smittan brukade öka under åren efter en epidemi - varpå en ny epidemi bröt ut.

- Det är kanske ungefär samma sak nu. Det har funnits få mässlingsfall i Europa och man har börjat tänka att sjukdomen nästan har utrotats. Kanske andelen vaccinerade har sjunkit, sade specialisten vid Institutet för hälsa och välfärd THL Mia Kontio i en intervju i Yle Radio Suomi i dag.

- I vissa länder är andelen vaccinerade verkligen låg, vilket har skapat områden och länder med många ovaccinerade, oskyddade personer. När smittade personer kommer till ett sådant område sprids smittan effektivt.

Rumänien är enligt Kontio ett land med många ovaccinerade personer och mässlingen har spridits från landet till övriga delar av Europa. Också i Italien, Frankrike och Grekland är andelen vaccinerade låg.

Finländarna vill ha mera information

Kontio säger att finländarna numera vill ha mer information om vacciner, men det är ovanligt med personer som direkt motsätter sig immunisering.

Kontio säger att fler finländare än förr känner sig tveksamma till vacciner och oroar sig för det egna barnets hälsa. Hon hoppas att det här kan åtgärdas genom att sprida fakta.

Kontio säger att det inte finns något risk för en omfattande mässlingsepidemi i Finland, men små lokala epidemier kan förekomma.

- Vi har sedan länge en hög andel vaccinerade.

Kontio säger att nivån på finländarnas skydd mot mässlingen testades i fjol då en mässlingssmittad person kom till Finland från Italien.

- Minst 2 000 personer utsattes för smittan, men bara fem personer blev sjuka. Också det visar att vi har ett bra skydd, säger Kontio.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel av Johanna Latvala.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes