Hoppa till huvudinnehåll

”Sjukaste jag hört” – svidande svensk kritik mot SUL:s medaljkrav för paraidrottare

Bianca Salming.
Sjukamparen Bianca Salming vill att alla friidrottare behandlas lika. Bianca Salming. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Bianca Salming

Självrisksystemet som Finlands friidrottsförbund använder sig av i en del mästerskap får ingen förståelse i Sverige.

– Det kommer aldrig att hända att de som inte tar medalj får betala, säger Magnus Olsson, som är förbundskapten för Sveriges paralandslag, till Aftonbladet.

Bakgrunden är SUL:s självrisksystem under pågående parafriidrotts-EM i Berlin. Finländare som inte uppnår medalj är enligt SUL:s kriterier tvungna att betala en självrisk på 900 euro.

Frågan uppmärksammades efter att längdhopparen Ronja Oja efter sitt EM-brons tidigare i veckan twittrade att hon ”sparade en nätt summa” tack vare sin pallplats.

Ronja Oja i para-EM i Berlin.
Ronja Oja. Ronja Oja i para-EM i Berlin. Bild: Handout / Lehtikuva Ronja Oja

En sponsor kom under dagen in och meddelade att den betalar notan för de medaljlösa idrottarna – men kritiken mot SUL:s ursprungliga beslut kvarstår.

Policyn togs i bruk i början av 2000-talet och har även tillämpats under juniormästerskap i friidrott. Under senior-EM i Berlin nyligen krävdes idrottarna inte på någon motsvarande självrisk.

SUL har motiverat förfarandet med de betydligt högra kostnaderna för i detta fall parafriidrotts-EM jämfört med friidrotts-EM ett par veckor tidigare.

Svensk kritik

I Sverige står förbundet för kostnaderna, berättar förbundskaptenen Magnus Olsson. En realistisk medaljchans kan finnas som krav för uttagning, men ett misslyckande innebär aldrig att idrottaren kan vänta sig en räkning hem.

– Personligen tror jag att man kan komma på bättre lösningar. Idrottaren får en jäkla press på sig om man inte har pengarna – och det har inte de flesta. De har i många fall inte sponsorer eller stöd från föreningar utan det är familjen som ligger ute med pengar för en satsning. Då blir det jättesvårt att känna trycket att man måste ta medalj, det känns inte rätt.

Rullstolsåkare.
Rullstolsåkare. Bild: imago/Beautiful Sports/All Over Press handikappmotion

Olsson får medhåll av den svenska mångkamparen Bianca Salming, som själv tävlade i Berlin. Hon visste liksom Olsson inte om det finländska förfarandet innan.

– Det här är det sjukaste jag har hört. Vi vill såklart behandlas likadant som paraidrottarna. Det var vårt förbund som betalade vår resa. Skulle det här hända i Sverige skulle alla reagera som jag gör nu. Jag fattar inte hur det har gått igenom, säger Salming till Expressen.

”Väldigt oroväckande information”

Flera högt uppsatta aktörer i Finland har likaså reagerat kraftigt. Idrottsminister Sampo Terho skriver på Twitter att ”idrottare ska ha jämlika stortävlingspraxisar” och fortsätter att han ska diskutera saken med SUL:s ledning.

SUL får statligt understöd och Tiina Kivisaari från undervisnings- och kulturministeriet konstaterar att SUL i sina stadgar lovar att befrämja jämlikhet och förebygga diskriminering.

– Kanske det här är en punkt man måste se över. Det är fint att man har en vacker plan, men den måste också fungera i vardagen och synas i praktiken. Själv ser jag att självrisker möjligtvis kan behövas, men reglerna måste vara de samma för alla, säger Kivisaari till Yle Urheilu.

Diskrimineringsombudsmannen har meddelat att ärendet undersöks och också Invalidförbund ber SUL om en förklaring. Invalidförbundets chef Petri Pohjonen har tidigare jobbat som ordförande för Finlands paralympiska kommitté.

– Det här är väldigt oroväckande information. Självrisken sätter inte paraidrottarna och idrottarna på samma linje, och befrämjar verkligen inte jämställdhet, säger Pohjonen till MTV och kräver att SUL slopar självrisksystemet.

Läs mera:

Friidrottsförbundets ojämlika policy väcker förundran – ”Låter horribelt”

Leverera toppresultat eller pröjsa. Friidrottsförbundets princip att de idrottare som presterar toppresultat i stortävlingar slipper betala självriskandelen för sitt deltagande förbluffar. Det låter horribelt, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs mera:

Hårda bud av friidrottsförbundet – parafriidrottare som blir utan EM-medalj måste betala självrisk på 900 euro

En medalj i parafriidrottens EM-tävlingar är värd nästan tusen euro. Missar en finländsk deltagare prispallen är han eller hon tvungen att betala självrisken på 900 euro till friidrottsförbundet.

Läs också