Hoppa till huvudinnehåll

Anna Wahlgren och livet efter dottern Felicias bok

Anna Wahlgren.
Anna Wahlgren i ny tvådelad dokumentär. Anna Wahlgren. Bild: Åke Wehrling/SVT/ Dokumentären Anna Wahlgren - hela Sveriges mamma Anna Wahlgren

I en ny svensk dokumentär får vi träffa Anna Wahlgren, sex år efter att dottern Felicia Feldts bok rörde om Sverige och grumlade bilden av mamman med superkrafterna.

Det var år 2012 som Anna Wahlgrens tredje barn Felicia Feldt gav ut boken Felicia försvann.

Boken väckte uppmärksamhet och starka reaktioner. Inte minst hos Anna Wahlgren själv som snabbt skrev en diger svarsbok.

Ett annat av Anna Wahlgrens barn som vi nyligen hört mer om är äldsta dottern Sara Danius, litteraturvetare, författare och professor i litteraturvetenskap, som i våras avgick från posten som ständig sekreterare vid Svenska Akademien.

Båda döttrarna förekommer i dokumentären i form av tidigare gjorda intervjuer.

Vem Anna?

Anna Wahlgren, som i oktober fyller 76 år, debuterade som författare redan i slutet av 1960-talet. Men det var Barnaboken (1983) som gjorde henne känd och som på allvar drog med henne i olika svenska mediasammanhang.

Boken var en tipsbok för föräldrar baserad på Wahlgrens eget liv med småbarn. Hon hade ingen utbildning gällande barn, men fick själv nio stycken från år 1962 framåt.

Barnaboken blev raskt populär och har till dags dato sålt i omkring en miljon exemplar.

Anna Wahlgrens bror Sven-Harry.
Anna Wahlgrens halvbror berättar i dokumentären om deras gemensamma barndom. Anna Wahlgrens bror Sven-Harry. Bild: Svt/ Skärmdump dokumentär

Jobbig barndom

Anna Wahlgrens egen barndom var utmanande.

I den nu aktuella dokumentären får vi träffa Wahlgrens äldre halvbror Sven-Harry Karlsson. Han ger en karg beskrivning av det gemensamma barndomshemmet.

- Det var inget hem. Där fanns ingen kärlek, ingen vänlighet, ingen hjälpsamhet, säger Sven-Harry.

Annas pappa, den välbärgade byggmästaren Harry Karlsson och restaurangföreståndaren Marianne Wahlgren hade träffats i Lund på 1940-talet efter att vardera varit gifta tidigare.

Men förhållandet var inte bra och då föräldrarna skiljde sig placerades Anna som nioåring permanent på internat.
Saknaden hon kände var stor.

- Jag längtade efter att få komma hem, efter en mamma, en familj. Någon som jag hörde till, säger Wahlgren i dokumentären.

Inredning på 1950-talet.
Ett eget hem fanns hela tiden i tankarna efter att Anna flyttat in på internat. Bild ur Yles arkiv - ingår inte i dokumentären. Inredning på 1950-talet. Bild: Yle 1950-talet

Den egna familjen

Anna Wahlgren gifte sig tidigt. Hon var 19 och läraren Lars Danius 35 år äldre.

Det väckte reaktioner. Men livet var ordnat och de fick två barn, Sara och Nina.

Anna ville däremot vidare. Efter en kort period i en teaterskola fortsatte hon att leta efter det hem som skulle kännas rätt. Under 1960-70-talet gifte hon sig totalt fyra gånger och fick nio barn.

Anna Wahlgren.
Anna Wahlgren. Anna Wahlgren. Bild: BO-AJE MELLIN/SVT/ Dokumentären Anna Wahlgren - hela Sveriges mamma Anna Wahlgren

Jämsides med det aktiva familjelivet brann hon också för att skriva. Hon debuterade med en novellsamling 1968 och som romanförfattare 1970.

Skrivandet och karaktärerna i boken blev en form av sällskap. Hon hade på den här tiden aldrig ett jobb utanför hemmet och därför inga kolleger, förklarar hon i dokumentären.

- Jag skapade min egen vuxenvärld, vuxna att umgås med på dagarna, säger Wahlgren.

För att kunna skriva brukade hon bland annat låsa in sig på toaletten.

egypten
Egypten. Arkivbild. egypten Egypten

Egypten

Under åren på 1960-70-talet hände det mycket i Wahlgrens familjeliv. Och snabbt. Då Anna i mitten av 1970-talet förälskade sig i den egyptiska Hamid el Khatib gifte de sig och flyttade med alla barnen till en avlägsen by i Egypten.

Levnadsförhållandena var primitiva och vistelsen slutade i sorg och en enorm förlust då yngsta barnet smittades av difteri och dog.

Paret skiljde sig, Anna och barnen flyttade hem till Sverige och för en påtaglig tid präglades livet av tragedin.

- Jag hällde i mig väldigt mycket sprit för att kunna sova om nätterna, berättar Wahlgren.

Anna Wahlgren.
Anna Wahlgren deltog i många tv-program under speciellt 1970- och 1980-talen. Anna Wahlgren. Bild: SVT/ Dokumentären Anna Wahlgren - hela Sveriges mamma. Anna Wahlgren

Bilden i media

I svenska medier blev Anna Wahlgren i slutet av 1970-talet en kändis i första hand på grund av sitt motstånd till den nya daghemstanken.

Hon stod ut i tv-debatterna och även om hon skrivit kolumner och böcker tidigare så var det nu som nästan alla i Sverige plötsligt visste vem hon var.

Då “Barnaboken” gavs ut 1983 förstärktes mediabilden av den lilla blonda starka kvinnan. Nu blev hon superkvinnan som med energi och stor framgång uppfostrat en imponerande mängd barn samtidigt som hon spottat ur sig en lång rad romaner.

Visst fick Wahlgren och hennes metoder också en hel del kritik under årens lopp, både av vanligt folk och experter, men inte alls på det sätt som senare skulle komma.

Anna Wahlgren
Anna Wahlgren Bild: Åke Wehrling/SVT/ Dokumentären Anna Wahlgren - hela Sveriges mamma. Anna Wahlgren

Sovkuren började ifrågasättas

Då barnuppfostran flyttade ut på nätet på 2000-talet var Anna Wahlgren också med. Hon hade en kursgård i samband med sitt hem vid Gastsjön (ungefär i höjd med Vasa) och tog emot barn vars föräldrar ville att de skulle genomgå den av Wahlgren konceptutvecklade sova-hela-natten-kuren.

Ett av Annas videoklipp av den kuren debatterades på nätet år 2009 och en del upplevde då att den visade en hårdhänt och rentav farlig metod.

Wahlgrens rekommendation att spädbarnen skulle somna in på mage kritiserades offentligt av svenska barnläkare, i och med en statistiskt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd (då barnet dör plötsligt utan tydlig orsak) i samband med magläge.

ur skavland 2012.
Felicia Feldt i Skavlan 2012. ur skavland 2012. Bild: SVT/ Skavlan/ Skärmdump. dokumentär

Skandalen

Skrällen kom år 2012. Efter det var inget som förr. Inte i familjen, inte i media och speciellt inte för Anna Wahlgren.

Dottern Felicia beskrev sin barndom med Wahlgren som “ett ihärdigt supande, slagsmål och sexuell gränslöshet”.

- Mitt liv raserades, säger Wahlgren i dokumentären.

Familjerollerna förändras.
Familjerollerna förändras. Bild: SVT/ Skärmdump dokumentär

Hur vara förälder?

Den tvådelade dokumentären handlar inte bara om Wahlgrens familj och uppfostringsmetoder. Den handlar också om det svenska samhället.

Vi ser till exempel hur barnens rättigheter har förändrats och förbättrats.

Sverige kom att bli det första landet i världen med en lag mot barnaga år 1979 (fyra år före Finland) och Sveriges föräldra- och barnpolitik väckte under 1980- och 1990-talet uppmärksamhet runt om i världen.

Vi anar också den pågående förändringen av såväl kvinno- och mansroller som mamma- och papparoller och mellan raderna filosoferas över hur man egentligen får vara som förälder.

Ur dokumentären.
Vy ur dokumentären. Ur dokumentären. Bild: SVT/ Skärmdump dokumentär

Epilogen

"Anna Wahlgren - hela Sveriges mamma" är en välgjord dokumentär, mångsidig och balanserad och det kan kännas bra att som tittare få veta mer om “vad som hände sen”. Efter att dammet lade sig.

Båda delarna publiceras samtidigt på Yle Arenan och finns att se i tre månader. Redaktör är Kristina Hedberg.

Programmet är nominerat i kategorin årets dokumentär i den svenska programtävlingen Kristallen 2018 som avgörs den 31 augusti.

En glimt ur det förflutna i Yle Arkivet: Anna Wahlgren besöker Helsingfors år 1986 tillsammans med sina barn.

Yle Arkivet: Felicia Feldt intervjuas av Bettina Sågbom år 2013