Hoppa till huvudinnehåll

Företagen har svårt att hitta arbetskraft – gäller i alla branscher och i hela landet

Svetsare svetsar bland rör.
Bland annat metallföretag har svårt att hitta kunnig personal. Svetsare svetsar bland rör. Bild: Mauri Ratilainen / AOP industri,svetsare,arbetare,arbete,arbetsmarknaden

Enligt Finlands Näringsliv EK har nästan 70 procent av företagen i Finland svårt att hitta kunnig personal. Det är inte längre endast högteknologibranschen som har svårigheter, utan nu har också små- och medelstora företag svårt att hitta personal.

Rekryteringssvårigheterna existerar inte bara i tätorterna, utan nu har också företag på landsbygden svårt att hitta personal. Bland de företag som är aktiva på landsbygden och som ligger nära tätorter har 42 procent mycket svårt att hitta kunnig personal.

Enligt Eurostat var Finlands arbetslöshetsgrad 8,4 procent i februari. Trots det har företagen svårt att hitta arbetskraft, och enligt EK beror problemen på att det inte finns tillräckligt kompetent och rätt utbildad arbetskraft på marknaden.

– De arbetslösa har för tillfället inte de kompetenser och den erfarenhet som företagen söker och vi måste hitta sätt att bättre kunna utbilda arbetssökande så att deras kompetenser motsvarar företagens behov, säger Jouni Hakala i Yle-programmet Morgonettan. Hakala är EK:s direktör för små- och medelstora företag.

"Avskaffa flitfällor"

Ett ytterligare problem enligt EK är också flitfällorna som gör att det inte lönar sig för en arbetslös att ta emot ett jobb fort. Också behovsprövningen för utländsk arbetskraft listas som en utmaning för företagen.

– Vi har föreslagit att man gör sig av med behovsprövningen för utländsk arbetskraft. Det skulle snabbt åtgärda problemet med att få kunnig personal till företagen, säger Jouni Hakala.

I EK:s undersökning deltog 547 företagsledare och företagare under perioden maj-juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes