Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsministerns beska kommentar till vegetarisk dag för beväringar: "Ingen krigar med linser och blomkål"

Porträtt på försvarsminister Jussi Niinistö vid en standard med finska flaggan.
Jussi Niinistö avkräver försvaret en förklaring om vegetarisk mat. Porträtt på försvarsminister Jussi Niinistö vid en standard med finska flaggan. Bild: Lehtikuva Jussi Niinistö

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) vill att Försvarsmakten förklarar varför man har infört en vegetarisk dag i bespisningen för beväringarna. I en kommentar till Lännen Media uttrycker han kritik mot saken.

- Enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie, säger han.

Yle ringde på fredag morgonen upp försvarsministern för en kommentar.

- Har ni hört talas om proteiner eller kolhydrater? Beväringarna behöver dem, svarar Niinistö.

Han säger att han under fredagens lopp har för avsikt att be om en utredning av ärendet, och kommenterar närmare efter att en utredning har gjorts.

"Behövs inget tvångstrugande"

- Det behövs inget ideologisk tvångstrugande. Det är OK för mig om armén serverar spenatsoppa och ägg, men det är inte OK om alla tvingas äta samma sak.

- Det är uttryckligen att truga om det inte erbjuds alternativ.

Minister Niinistö säger vidare att en undersökning bland beväringar har visat att bara en halv procent av dem stöder vegetarisk kost, och det närmast i södra Finland.

"Ett ideologiskt val"

- Med stöd av den siffran verkar den här tvångsmatningen vara ett ideologiskt val, säger han.

Niinistö är också oroad över hur vegetarisk mat påverkar beväringarnas handlande överlag.

- Det är också fråga om beväringarnas dagpeng. Det är inte bra om beväringarna använder sina pengar på pizza i soldathemmet i stället för att äta på kasernen.

Yle bad Niinistö närmare precisera vilka slags proteiner beväringarna behöver och varför vegetarisk mat är ett dåligt alternativ.

- Det där är ideologisk agendajournalism, svarade Niinistö.

Yle har rapporterat om att Försvarsmakten i höst inför uteslutande vegetarisk mat vid två måltider i veckan. Leijona Catering som sköter försvarets bespisning motiverar kostvalet med att vegetarisk mat är hälsosam och att den medför mindre klimatpåverkan.

Texten är uppdaterad med försvarsministerns kommentarer i Yle Uutisets artikel: Puolustusministeri kimpaantui armeijan kasvislinjasta: "Ideologista pakkotuputusta ei tarvita" – Pyytää kasvisruoasta selvityksen.

Läs mera:

"Om marschkraften tryter beror det faktiskt inte på vegematen" säger näringsterapeut – under fortsättningskriget höll potatis armén på benen

Köttstrimlorna i ärtsoppan som byts ut mot morotsbitar faller inte försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) i smaken. Det går inte att marschera på linssoppa säger han - och får mothugg av näringsterapeut och fakta om måltider under kriget. Se de krigstida menyerna för soldater

Läs mera:

Kommentar: Krig, manlighet, ideologier och kost - därför blev det ett sådant liv om beväringar och vegetarisk mat

Två (2) mål vegetarisk mat per vecka. I sak finns det ingenting särskilt revolutionerande i försvarsmaktens planer att servera beväringarna lite mera vegetariskt än tidigare. Så varför väcker ämnet så starka känslor? Svaret handlar inte om maten i sig, skriver Jonas Jungar.