Hoppa till huvudinnehåll

Höstens läckraste kaka görs med kråkbär

Yles kampanj – Vi drar till skogs – lyfter fram kråkbär, som många bärplockare lämnar orörda i skogen. Anni, som bloggar om att baka, fick en annorlunda uppgift: att baka en kaka på kråkbär som ska vara god, lätt att göra och läcker att se på.

Anni upptäckte att kråkbär är ett riktigt superbär. Kakan blev en fullständig smakupplevelse. Dessutom är kakan så lätt och snabb att baka att vem som helst kan göra den.

Kråkbärets smak överraskar

Pakastettuja variksenmarjoja lasilautasella
Kråkbären håller formen även efter frysning. Pakastettuja variksenmarjoja lasilautasella Bild: Sara Vertanen/Yle

Anni har ett vagt minne av att hon för länge sen har smakat kråkbär hos sin mormor, men annars är kråkbäret en ny bekantskap. Trots att hon antog utmaningen med entusiasm, fanns det också utmaningar på vägen.

- Jag provsmakade frysta kråkbär och tyckte att det var hemskt. Jag undrade vad det ska bli av det här, berättar Anni om sin första smakupplevelse.

Kråkbärssylt i glasburk
Anni valde att göra kakan med en sylt som innehåller kardemumma och svarta vinbär. Men lika bra skulle det smaka med en sylt av vanilj, röda vinbär och kråkbär. Kråkbärssylt i glasburk Bild: Sara Vertanen/Yle fruktkonserv,kråkbärssylt

På nätet hittade hon tips, att det lönar sig att kombinera kråkbär med ett surare bär, som till exempel vinbär. Genom att experimentera kom hon fram till att en sylt lämpar sig bra. I synnerhet svarta vinbär fungerar bra med kråkbär.

- Jag blev överraskad hur goda kråkbär är när man hittar den rätta smakkombinationen.

Kråkbär smakar jättebra när man hittar den rätta smakkombinationen

Därefter började Anni fundera på andra smakkombinationer och bestämde sig för att göra kakbottnen med vitchoklad.

- Det kändes tråkigt att bara göra en vanlig sockerkaka. Många tycker om vitchoklad och den gör kakan stadigare. Dessutom passar rostad vitchoklad bra som dekoration på kakan. Det gör man snabbt i ungnen.

Valkosuklaan paloja uunipellilläPaahdettua valkosuklaata uunipellillä
Vitchoklad rostar man snabbt och enkelt i ugnen. det räcker med 5 minuter i 175 grader. Bild: Sara Vertanen/Yle

Kakan behöver en stadig botten eftersom Anni beslöt sig för att göra en ståtlig naked cake med lager av sylt och fyllning av vanilj, kvarg och grädde. Naked cake är en bakningsterm som betyder att man inte täcker sidorna med glasyr.

Kakkupohja kostutetaan kaarnikkamehulla
Kakbottnen fuktas med kråkbärssaft. Kakkupohja kostutetaan kaarnikkamehulla Bild: Sara Vertanen/Yle bakning

Som dekoration på toppen av kakan ville Anni hitta något från naturen. Det var inte det lättaste en torr sommar som denna. Till och med blåbärens blad var bruna.

Kakun päällä on koristeina luonnonkukkia
Kakan dekoreras med ätliga blommor och rostad vitchoklad. Kakun päällä on koristeina luonnonkukkia Bild: Sara Vertanen/Yle bakning,kakor

Slutligen bestämde hon sig för ätliga blommor, som är naturliga och obesprutade. Men Anni förstår mänskor som tycker att det är underligt att äta blommor.

- Man behöver inte äta blommorna. Ibland lämnar jag dem själv på tallrikskanten. Undantaget är violer och förgätmigej. De tycker jag är goda, säger Anni och tipsar om att kakan även kan dekoreras med färska kråkbär, kråkbärsris och lingonblad. Eller så dekorerar man med vispad grädde och strör över rostad vitchoklad.

Kakan kan dekoreras med färska kråkbär och kråkbärsris

Den färdiga kakan blev mer lyckad än Anni hade vågat hoppas på. Den ser fantastisk ut och den är tung. Det här är en kaka som räcker till många. Eller inte. Man vill ju ha en bit till!

Vi drar till skogs – kråkbärskaka
Recept för c. 15 personer.

Botten med vitchoklad:
200 g smör
250 g vichoklad
3 dl mjölk
1 dl vatten
3 ägg
2 tsk vaniljarom eller 1 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
4 dl socker
2 tsk bakpulver
en nypa salt

Gör så här:

  • Sätt bakplåtspapper i en rund ugnsform med höga kanter och smöra kanterna eller spreja med olja.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt den krossade vitchokladen och smält med smöret. Rör om. Låt svalna en stund.
  • Tag en skål och vispa ihop mjölk, vatten, ägg, vaniljarom (eller vaniljsocker).
  • Tag en annan skål och bland alla torra ingredienser.
  • Rör ihop mjölkblandningen med de torra ingredienserna.
  • Rör därefter ner vitchokladblandningen. Bearbeta smeten tills den blir jämn.
  • Häll smeten i ugnsformen och sätt in i ugnens nedre del c. 1 timme.
  • Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan över den.
  • Dela kakan i tre delar.

Kom ihåg att temperaturen kan variera i olika ugnar. Pröva med en tandpetare om kakan är färdig.

Glutenfri: Byt mjölet till glutenfritt mjöl och tillsätt 1 tsk loppfröskal (psyllium).

Kråkbärssylt:
800 g kråkbär
200 g svarta eller röda vinbär
6 dl syltsocker
4 tsk citronsaft
1 tsk kardemumma eller frön från vaniljstång

Gör så här:
Sätt bären i en kastrull och tillsätt sockret.
Koka 10 minuter på svag värme.
Tillsätt citronsaft och kardemumma/vanilj efter halva koktiden.
Skumma av ytan och låt svalna.

Tips. Den överblivna sylten kan du använda som vanligt med ost, i yoghurten och på gröten.

Kråkbärssaft att fukta kakan med:
2 dl kråkbär
3 dl vatten
2 msk socker
1 tsk kardemumma

Gör så här:
Koka bären och vattnet några minuter i kastrull. Sila bort bären och häll saften tillbaka i kastrullen. Tillsätt socker och kardemumma. Rör om tills sockret har smält.

Tips: Det räcker med 1-1 ½ dl saft för att fukta kakan. Om du vill kan du göra en större mängd saft som kan avnjutas som en kall dryck.

Kvargfyllning:
4 dl vispgrädde
200 gr vaniljkvarg

Gör så här:
Vispa grädden så att den blir fluffig. Rör försiktigt i kvargen.

Tips. Om du vill att kvargen ska bli sötare kan du tillsätta 2 tsk florsocker.

Rostad vitchoklad:
50 g vitchoklad

Gör så här:
Krossa vitchokladen direkt på en ugnsplåt. Sätt chokladkrosset i ugnen på 175 grader i 5 minuter.

Dekoration:
Blommor från naturen (kråkvicker, violer, prästkrage, klöver).

Så här sätter du ihop kakan:
Ha alla komponenter klara. Kakbottnen, sylten och saften kan man göra dagen innan. Lyft den nedersta kakbottnen på ett serveringsfat och fukta lätt med kråkbärssaft. Sätt en rejäl deciliter kråkbärssylt på bottnen. Jämna ut och tillsätt 1/3 av kvargfyllningen.
Upprepa med den andra och tredje kakdelen så att sylt och kvargfyllning kommer överst på kakan. Strö över rostad vitchoklad och dekorera med ätliga blommor. Servera genast.

Artikeln är en översättning av Heidi Bruckers ursprungliga artikel.

Kommentarer