Hoppa till huvudinnehåll

Klart: Bottas startar längst bak i Belgiens grand prix – Räikkönen uppgraderar också motorn men undviker straff

Valtteri Bottas under ett depåstopp.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas under ett depåstopp. Bild: Zurab Kurtsikidze / EPA / All Over Press Valtteri Bottas

Som det redan spekulerades på torsdagen introducerar Mercedes en uppgraderad motor i Belgiens grand prix under veckoslutet. Det gör också Ferrari – men till en mindre grad. Det innebär att Valtteri Bottas flyttas ner i fältet medan Kimi Räikkönen inte bestraffas.

Det är formel 1-serien som bekräftar motornyheterna på sin webbsida. Enligt F1.com uppgraderar Bottas hela motorn, vilket innebär att han startar längst bak då racet kör igång på Spa-Francorchamps.

Det eftersom förarna endast har ett begränsat antal motoruppgraderingar som får göras under säsongen utan straff.

Stallkamraten och VM-ettan Lewis Hamilton får i sin tur en ny förbränningsmotor och turbo men har ännu inte fyllt sin kvot, vilket innebär att han undviker straff.

Både Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen får också efterlängtade uppgraderingar till sina Ferrarin. Vettel får ny förbränningsmotor och turbo medan Räikkönen får nöja sig med endast en uppgraderad förbränningsmotor.

Ytterligare en uppgradering i Räikkönens bil skulle ha lett till straff – något som flera medier felaktigt rapporterade om tidigare på torsdagen före det klarnade exakt vilka delar på Räikkönens bil som uppgraderas.

Hamilton: Motorns kraft kan avgöra på söndag

Frågar man Lewis Hamilton kom uppgraderingarna i ett kritiskt läge.

– De följande två tävlingarna (reds.anm. Belgiens och Österrikes grand prix) är kända för att vara sådana där motorkraft kan avgöra. Ferrari brukar ta jättekliv framåt på de här banorna, men jag tror på vår motor också, säger han till F1.com.

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Lewis Hamilton. Bild: xpbimages.com / All Over Press Lewis Hamilton

– Det kommer att bli intressant att se hur bilarna presterar på banan, tillägger Hamilton.

Vettel och Räikkönen snabbast på fredagen

På basis av det första träningspasset på Spa var Ferraris uppgraderingar vassare. Sebastian Vettel klockade in den snabbaste tiden i fredagens första träningspass då han åkte runt den sju kilometer långa banan på 1.44,358.

I det andra träningspasset var Kimi Räikkönen på hugget. Räikkönen var fjärde snabbast tidigare på fredagen men var snabbast av alla senare under eftermiddagen. Räikkönens snabbaste tid var 1.43,355.

Lewis Hamilton var tredjesnabbast i det första passet men näst snabbast i det senare försöket. Valtteri Bottas var i sin tur femma respektive trea. Vettel var femte snabbast i det andra träningspasset.

Tidskvalet går av stapeln på lördag och tävlingen på söndag.

Källor: F1.com, STT

Artikeln uppdaterad efter dagens andra träningspass.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport