Hoppa till huvudinnehåll

Nästan ett år till NHL-draften – men TPS supertalang Kaapo Kakko ryktas redan gå riktigt tidigt: ”Vill bevisa att jag kan draftas först”

Kaapo Kakko.
Kaapo Kakko i TPS-uniform. Kaapo Kakko. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Kaapo Kakko

Den kommande ishockeyligasäsongen kan det löna sig att hålla minst ett öga på TPS och framförallt 17-årige Kaapo Kakko. Högeryttern har redan imponerat stort på NHL-scouterna – och klubblegendaren Saku Koivu.

Det är tio månader tills NHL-draften 2019 går av stapeln. Men så som det ser ut nu kommer ett finskt namn att ropas tidigt. Riktigt tidigt.

Enligt NHL:s ranking ligger TPS-junioren Kaapo Kakko högst av alla europeiska spelare. En bedrift som inte ens Patrik Laine lyckades med.

Men Åbospelaren tar ingen press.

– Det är tvärtom en möjlighet för mig, säger Kakko till NHL.com.

– Nu kommer jag att få inleda säsongen i TPS herrlag. Det är upp till mig att visa att jag kan draftas först, fortsätter han.

Hoppa över Twitterpostning

Debuterade i herrlaget redan i fjol

På basis av försäsongen kan Kakko i bästa fall få axla en stor roll i TPS-offensiven. Kakko har fått spela ytter i Ilari Filppulas kedja och har tackat för förtroendet. Senast på torsdagskvällen noterades Kakko för en fullträff då Åbolaget föll mot svenska Växjö i en träningsmatch.

Redan den gångna säsongen fick Kakko spela sex matcher i TPS herrlag. Då stannade saldot på en assist. Men målet var hela tiden att låta supertalangen få erfarenhet av den högst herrnivån i hemlandet.

– Vi insåg att en så unik spelare som Kaapo borde få chansen. Vi berättade för honom att så länge han gör bra ifrån sig i A-juniorerna så kommer han att få chansen. Och det gjorde han, förklarade TPS-lotsen Kalle Kaskinen i januari för Turun Sanomat.

"En otrolig talang"

En person som följt med Kakkos utveckling på nära håll är ingen annan än Saku Koivu. TPS-ikonen har jobbat med spelarutveckling inom klubben och vet att Kakko har det som krävs för att gå riktigt långt i livet.

– Han är en otrolig talang, förklarar Koivu för MTV Sport.

– Han har egentligen inga svaga sidor i sitt spel. I fjol följde jag med honom i A-juniorerna och i U18-landslaget (där han var med och vann VM-guld reds.anm.). Han gick hela tiden framåt, fortsätter han.

Saku Koivu under World Cup-laget samling i Helsingfors sommaren 2016.
Saku Koivu. Saku Koivu under World Cup-laget samling i Helsingfors sommaren 2016. Bild: com.pic./Mauri Ratilainen/All Over Press Saku Koivu

Koivu vill närmast jämföra den 186 centimeter långa Kakko med Colorado Avalanches stjärnytter Mikko Rantanen – också han en storvuxen högerytter med rötterna i TPS organisation.

– Han går helt i hans fotspår. Han är en modern toppspelare. Hans största styrka ligger i att få styra spelet och hålla puck i offensiven. En verkligen intressant individ. Det är exceptionellt, hyllar Koivu.

Vitklädda finska hockeyspelaren Mikko Rantanen i full fart under match.
Mikko Rantanen slog igenom på allvar under NHL-säsongen 2017-18. Vitklädda finska hockeyspelaren Mikko Rantanen i full fart under match. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press. Mikko Rantanen,ishockey,NHL,Colorado Avalanche

Kakko själv skriver under spelstilsanalysen.

– Jag tycker om att agera spelfördelare, att skapa lägen för lagkamraterna, säger Kakko.

Rankas i topp-5 i spekulationerna

I Nordamerika rankas Kakko i nuläget oftast bland de fem främsta spelarna i NHL-draften. Vissa spekulationer går så långt att Kakko endast ligger bakom amerikanen Jack Hughes.

Det är inte minst tack vare takterna Kakko bjöd på under U18-VM i samma kedja som drafttrean 2018, Jesperi Kotkaniemi, och Los Angeles Kings förstaval Rasmus Kupari.

– Han är en av de bästa i åldersklassen. Ibland överraskar han till och med mig med det han gör på isen. Jag bara ser på honom och undrar hur han lyckades med det där, berättar Kupari för NHL.com.

Kaapo Kakko firar mål under U18-VM i ishockey 2018.
Kaapo Kakko firar mål mot USA i finalen av U18-VM. Kaapo Kakko firar mål under U18-VM i ishockey 2018. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto Kaapo Kakko,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Han får medhåll av Saku Koivu.

– Ifall han fortsätter utvecklas i samma takt som hittills så talar vi om de absolut tidigaste valen i draften, säger den tidigare Montreal- och landslagskaptenen till MTV Sport.

Källor: NHL.com, Turun Sanomat, MTV Sport, Eliteprospects

Läs också

Nyligen publicerat - Sport