Hoppa till huvudinnehåll

Nu finns möjligen tre vargar i Kimitoön – en gav sig på hund

Varg som ligger på marken
Varg som ligger på marken Bild: Mostphotos.com varg,rovdjur,vilda djur,skogar,naturen

Det är möjligt att det nu finns tre vargar på Kimitoön. Tidigare i veckan sågs närgångna vargar och en av dem slogs med en hund.

Tidigare i veckan, antingen på tisdag eller på onsdag gjordes en vargobservation på nära håll i Kimito. Enligt anmälan hade en kvinna varit ute med sina hundar i Sjölax på morgonen. Plötsligt hördes ljud som lät som slagsmål och då hon gick närmare såg hon två vargar springa från platsen. Hunden började jaga vargarna och efter det kom en tredje varg närmare.

Om det blir ungar kan vi ha fem till tretton vargar på Kimitoön och då börjar det säkert bli ganska trångt, men vi har inte det läget ännu.

Ett slagsmål mellan hunden och vargen uppstod. Mikael Sundberg, rovdjurskontaktperson i Kimitoön, säger att det är oklart om vargen attackerade eller om det var hunden som först gav sig på vargen.

– Hunden fick lindriga skador. Den blev biten i örat och började blöda. Den tredje vargen kom ganska nära kvinnan, hon pratade om några meter då hon stod i skogen med sina hundar. Efter det lämnade vargarna platsen.

Det var svårt att avgöra storleken på vargarna eftersom två av dem stod längre bort än den tredje som gav sig på hunden, säger Sundberg. Han bedömer observationen i alla fall som trovärdig.

Samma dag gjordes en till vargobservation, den gången på Vestlaxvägen klockan 20.30.

Oklart om det handlar om en föryngring eller om en helt ny varg

Enligt Sundberg är det oklart om det handlar om en föryngring eller om det är en helt ny varg som kommit till Kimitoön. Det är möjligt, eftersom de två vargarna som funnits sedan tidigare är syskon. Han hoppas på viltkamerabilder för att få klarhet i saken och att människor ringer in eventuella observationer till honom.

Man utomhus.
Mikael Sundberg. Man utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell mikael sundberg

Sundberg säger att det inte finns några skäl till att vara oroad även om det skulle vara så att vargarna ökat i antal. Han säger att de två vargarna som funnits där i ett och ett halvt år har betett sig väl och låtit bli att ge sig på husdjur. En orsak till det kan vara att vargsyskonens far blev skjuten innan de kom till Kimitoön.

Vargens fortlevnad i Kimitoön beror helt på hur individerna beter sig, säger Sundberg. Om det blir problem måste någonting göras, säger han.

– Jag tror att det kan finnas plats för en vargflock på Kimitoön. Om det blir ungar kan vi ha fem till tretton vargar på ön och då börjar det säkert bli ganska trångt, men vi har inte det läget ännu.

Varg i Kimito vid Brinkkullen/Länsmansbergen.
Varg vid Brinkkullen. Varg i Kimito vid Brinkkullen/Länsmansbergen. Bild: Magnus Nyman varg,Kimitoön (kommun),Kimito

På måndag morgon gjordes en ny vargobservation i Kimito. Klockan 8 sågs en varg på åkrarna söder om Kimito centrum vid Brinkkullen/Länsmansbergen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland