Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsquiz: Salt, hundar och presidentträff

Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo.
Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo. Bild: Yle/Martin Huldin Collage,nyheter,mediefostran,Pärmbild,yle nyhetsskolan

Här kommer den här höstens andra nyhetsquiz med nya utmaningar för dig. I det här quizet ställer vi frågor om nyheter Svenska Yle rapporterat om under veckan som gått.

För att utmana dig väljer vi nyheter inom olika ämnen. Därför lönar det sig att öva genom att läsa också sådana nyheter som inte handlar om ditt favoritämne.

1. Det lär spöka i flera hus och byggnader i Helsingfors. Enligt legenderna hemsöks både Alexandersteatern och Svenska teatern av spöken. På Svenska teatern lär det finns hela sju olika spöken. Det finns figurer i alla färger; vita, gråa och svarta. Vad är det speciella med dessa spöken?

2. Hundattacker blir allt vanligare i Finland. Polisen får in två anmälningar per dag och på årsnivå ca 800. Det är en klar ökning jämfört med läget för tre år sedan. Vad beror den här ökningen på?

3. Vi har också kunnat läsa att lammen lever farligt just nu. Varför det?

4. President Sauli Niinistö träffades i veckan i Sotji. Mötet får knappast någon dramatisk vändning trots att världsläget är rätt spänt. Men hur många gånger har Niinistö och Putin träffats?

5. Ny studie om salt visar att de flesta kan konsumera måttfulla mängder med ro. Vilken är den rekommenderade måttliga mängden per dag?

Hur kändes det? För lätt eller för svårt? Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix