Hoppa till huvudinnehåll

Nytt medaljregn i para-EM – spjutkastaren Marjaana Heikkinen tog guld, Toni Piispanen knep silver på 200 meter

Marjaana Heikkinen
Marjaana Heikkinen, här i farten under paralympiska spelen 2016. Marjaana Heikkinen Bild: Finlands paralympiska kommitté heikkinen,paralympiska spelen

Den femte tävlingsdagen i parafriidrotts-EM resulterade i medalj nummer tio och elva för det finländska landslaget. Storfavoriten Marjaana Heikkinen fixade guldet i spjutkastning med sitt första kast medan Toni Piispanen tog silver med ”säsongens bästa lopp”.

Det blåvita medaljregnet verkar inte avta i parafriidrotts-EM i Berlin. På fredagen var det Marjaana Heikkinens tur att knipa guld – det femte totalt för Finland under pågående stortävlingar.

Heikkinen var storfavorit i spjutkastningstävlingen i F34-klassen och hon slog till med tävlingens längsta kast redan i den första omgången: 18,37.

Före Heikkinens bragdinsats hade Toni Piispanen hunnit rulla hem ett silver på 200 meter i T51-klassen. Piispanen utmanade länge favoriten Peter Genyn från Belgien i tävlingen, men kom till slut i mål två tiondelssekunder efter belgaren.

– Det var säsongens bästa tvåhundring, utan tvekan. Men det räckte inte till. Senast jag tävlade mot honom var jag nästan två sekunder långsammare, nu blev det ändå jämnt. Det känns bra. Det har gått framåt hela tiden, summerar Piispanen själv.

Finskt rekord kravet för medalj i kulstötning, nytt formbesked av Tähti

Europafyran i kulstötningens F34-klass – Tuomas Manni – slutade i sin tur fyra. Mannis bästa resultat var 8,29. En förbättring på 30 centimeter, ett finskt rekord, skulle ha krävts för en medalj i kultävlingen.

Leo-Pekka Tähti stod i sin tur för en stormvarning av rang. Tähti kunde ta det lugnt i semifinalen på 100 meter i T54-klassen, men noterades ändå för ett EM-rekord då han klockade in 14,08.

Tähti har redan håvat in två guld (200 och 400 meter) och ett silver (800 meter) under pågående EM.

Utöver Tähti tog sig också Tuomo Himanka vidare till finalen på lördag. Himankas tid i semifinalen var 15,51.

Finland har nu samlat fem guld, fyra silver och två brons i Berlin.

Artikeln korrigerad 25.8 klockan 8.25: Tähtis medaljsaldo hittills är två guld och ett silver.

Läs också