Hoppa till huvudinnehåll

Ronja Oja från stormens öga till EM-guld – ”Häpen att det blev en så stor grej”

Ronja Oja vinner guld på 100 meter i para-EM.
Efter bronset i längdhopp blev det guld på 100 meter för Ronja Oja. Ronja Oja vinner guld på 100 meter i para-EM. Bild: imago / Beautiful Sports / All Over Press Ronja Oja

Det kan man kalla ett händelserikt dygn. Ronja Oja skapade först en jämlikhetsdebatt då hon avslöjade att paraidrottare betalar en självrisk för att delta i EM. Sedan avrundade hon dagen med att ta guld på 100 meter.

Debattens vågor gick höga efter att Ronja Oja skrivit på Twitter om friidrottsförbundets policy om att paraidrottare är tvungna att betala en självrisk på 900 euro för att delta i EM i Berlin. De idrottare som tar medalj behöver emellertid inte punga ut den summan.

Friidrottsförbundets system väckte kritik eftersom det är ojämlikt. De finländare som deltog i friidrotts-EM för icke-paraidrottare omfattades nämligen inte betala en självrisksystemet.

Trots uppståndelsen tog Ronja Oja sitt första stortävlingsguld på 100 meter i klassen T11. Segertiden var 13,68.

– Det känns riktigt bra, säger Oja till Yle.

Hon följde med debatten om självriskandelarna under dagens lopp. Hennes ursprungliga tweet fick en massiv spridning.

Bara positiv respons på tweeten

Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä ansåg att förbundets förfarande bör utredas och idrottsminister Sampo Terho skrev på Twitter att ”idrottare ska ha jämlika stortävlingspraxisar”.

– Jag är lite häpen över att det blev en så stor grej. Men jag tycker att det hela har tagits emot positivt i Finland, säger Oja.

Under gårdagens lopp kom en av förbundets samarbetspartner till undsättning och lovade att stå för idrottarnas självriskkostnader under pågående para-EM i Berlin.

– Naturligtvis är jag nöjd över sponsorns reaktion, konstaterar Oja.

Hon berättar att hon endast fått positiva reaktioner på sin tweet.

– Jag har diskuterat det med några lagkamrater. De var nöjda över att saken tagits upp till diskussion.

Läs mera:

”Sjukaste jag hört” – svidande svensk kritik mot SUL:s medaljkrav för paraidrottare

Självrisksystemet som Finlands friidrottsförbund använder sig av i en del mästerskap får ingen förståelse i Sverige. Det kommer aldrig att hända här, säger det svenska paralandslagets förbundskapten Magnus Olsson.

Läs mera:

Friidrottsförbundets ojämlika policy väcker förundran – ”Låter horribelt”

Leverera toppresultat eller pröjsa. Friidrottsförbundets princip att de idrottare som presterar toppresultat i stortävlingar slipper betala självriskandelen för sitt deltagande förbluffar. Det låter horribelt, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs mera:

Hårda bud av friidrottsförbundet – parafriidrottare som blir utan EM-medalj måste betala självrisk på 900 euro

En medalj i parafriidrottens EM-tävlingar är värd nästan tusen euro. Missar en finländsk deltagare prispallen är han eller hon tvungen att betala självrisken på 900 euro till friidrottsförbundet.

Läs också