Hoppa till huvudinnehåll

Franska öppna går in för striktare klädkod och förbjuder Serena Williams spända superhjältedräkt: ”Måste visa respekt”

Serena Williams.
Serena Williams och "Black Panther-looken". Serena Williams. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Serena Williams,tennis

Serena Williams utstyrsel i årets Franska öppna väckte mycket uppmärksamhet. FÖR mycket om man frågar franska tennisförbundets ordförande Bernard Giudicelli.

I början av sommaren spelade Serena Williams i sin första grand slam-turnering på över ett år. Innan Franska öppna hade Williams fött barn och i processen genomlidit en hel del utmaningar med hälsan.

Den spända ”kattdräkten” som hon bar i Paris fick omedelbart enorm uppmärksamhet. Williams talade själv om att plagget var inspirerat av den aktuella actionfilmen Black Panther och att hon kände sig som en krigarprinsessa.

Hon menade att det också fanns en hälsomässig anledning till designen. Dräkten skulle förebygga blodproppar, förklarade den 23-faldiga grand slam-vinnaren.

Tennischef kräver respekt

Nästa år kommer man ändå inte att se Williams, eller någon annan, i liknande munderingar i Paris. Franska tennisförbundets ordförande Bernard Giudicelli säger att klädkoden i Franska öppna ska bli striktare.

– Ibland har man gått för långt med dräkterna. Till exempel Serenas utstyrsel i årets turnering, sådant kommer inte att accepteras i framtiden, säger Giudicelli enligt franska Tennis Magazine.

– Man måste respektera spelet och stället, förklarar han.

Serena Williams.
Serena Williams. tennis,Serena Williams

Några precisa linjedragningar talar Giudicelli inte om men säger att turnering vill att klädtillverkarna ska underrätta turneringen i förväg hurdana dräkter som är att vänta.

Klädkoder i tennisturneringar är visserligen inget nytt. De mest kända och striktaste reglerna har man i Wimbledon där spelarna måste klä sig i så gott som helvitt.

”Rasism och sexism”

Giudicellis linjedragningar har väckt mycket uppmärksamhet bland tennisvänner och speciellt Williams anhängare har varit upprörda.

På twitter är det många som tycker att det handlar om rasism och sexism.


Vissa har också dragit paralleller mellan Williams och Anne White som klädde sig i en liknande dräkt i Wimbledon år 1985. White väckte enorm uppmärksamhet med sitt klädval i första omgångens match mot Pam Shriver.

Efter att matchen avbrutits av regn bad Wimbledons turneringschef att White skulle klä sig annorlunda följande dag. White gick med på turneringschefens önskan och hade andra kläder på sig då matchen fortsatte (White förlorade).

Säsongens fjärde och sista grand slam-turnering US Open börjar på måndagen. Williams som ligger på 26:e plats i världsrankingen är seedad som 17:e i damsingeln.