Hoppa till huvudinnehåll

Nicaragua var resetidningarnas gunstling men konflikten skrämde turisterna – nu gapar kolonistäder och vackra sandstränder tomma

En man i vit-röd mask i förgrunden med karnevalgäster i bakgrunden.
Granadas poesifestival har vuxit år för år sedan 2005 – det är osäkert om den kommer att hållas 2019. En av festivalens höjdpunkter är karnevalen. En man i vit-röd mask i förgrunden med karnevalgäster i bakgrunden. Bild: Erika Brenner Nicaragua,karneval,Granada, Nicaragua

För ett år sedan var Nicaragua på topp-tio-listan över länder med den snabbast växande turismen. Resemagasin med självrespekt skrev om kolonistäder, stränder och vulkaner, om säkerhet och gästfrihet. Men i dag, fyra månader efter att det politiska kaoset bröt ut, finns det nästan inga turister kvar i Nicaragua.

Yohana Guadamuz försöker med en meny i handen locka gäster till restaurangen Comidas Típicas på den populära gågatan, La Calzada, i Granada, Nicaraguas mest populära turistmål.

- Vi har öppnat igen men har få gäster, beklagar hon.

Hälften av alla turister som besöker Nicaragua tar vägarna förbi kolonistäderna Granada och León, lockade av arkitekturen, koloniala byggnader, gourmetrestauranger och nattliv.

En del restauranger har stängt för alltid― Yohana Guadamuz

Till Granada strömmar även tusentals turister varje år för att uppleva poesifestivalen, som hör till det lilla centralamerikanska landets stoltheter och som har dragit uppmärksamheten ifrån konflikter och fattigdom, som i lång tid stämplat landet.

Alla stadens hotell fylls upp under den veckolånga festivalen som lockar till sig en publik på 40 000 personer. Det kan vara svårt att få plats vid borden vid restaurangerna, barerna och caféerna vid La Calzada.

Läs mer om festivalen här.

Nu är borden vid utomhusserveringarna nästan tomma. Om det överhuvudtaget finns några bord.

- En del restauranger har stängt för alltid, berättar Guadamuz och pekar på igenbommade portar på andra sidan gatan. Där låg en av stadens största och mest populära gourmetrestauranger.

Yohanna Guadamus, en kvinna i medelåldern klädd i röd vit t-skjorta står framför en tom uteservering med en meny i handen.
Yohana Guadamuz hoppas på bättre tider men framtiden ser dyster ut. Vanligen är uteserveringarna vid La Calzada överfulla. Yohanna Guadamus, en kvinna i medelåldern klädd i röd vit t-skjorta står framför en tom uteservering med en meny i handen. Bild: Erika Brenner Nicaragua,Granada, Nicaragua

Yohana Guadamuz hoppas på bättre tider men framtiden ser dyster ut. Vanligen är uteserveringarna vid La Calzada överfulla.

Enligt Canatur, handelskammaren för turism, har 800 av Granadas 2 500 restauranger stängt och en fjärdedel av de anställda har förlorat jobbet.

Turismen hårdast drabbad

Nicaraguas ekonomi håller på att kollapsa som följd av krisen. De senaste fyra åren har landet upplevt en stabil tillväxt på 4-5 procent om året; nu förutspår Nicaraguas centralbank att den stannar på högst en procent.

Tankesmedjan FUNIDES befarar att kurvan i värsta fall går ner till minus sex procent.

Den hårdast drabbade branschen är turismen, som mellan 2016 och 2017 växte med nästan 10 procent.

Framtiden ser dyster ut: Av de 200 000 som har blivit arbetslösa i förbindelse med konflikten kommer 80 000 från hotell- och restaurangbranschen, som hittills har förlorat cirka 200 miljoner euro.

Hotellen är värre drabbade än restaurangerna för folk behöver alltid äta

I juni anlände 70 procent färre turister i förhållande till 2017, flygbolag ställer in resor och spanska Iberia, som skulle inleda en direktrutt till turismkometen, har ändrat planerna.

Alla reservationer annullerades.

- Hotellen är värre drabbade än restaurangerna för folk behöver alltid äta, anser Pedro Abarca.

Han driver ett litet familjehotell, Posada Villa Castalia, tillsammans med hustrun Maria Teresa Mayorga, i det historiska centrumet i León, 130 kilometer från Granada.

Det går dåligt för oss. Sedan den 18 april har turisterna annullerat alla reservationer, fortsätter han.

Den 18 april var dagen då konflikten bröt ut.

Staden full av barrikader

Pedro Abarca har vittnat krisens alla faser, som började just i León, då regeringens mobbar angrep studenter och pensionärer, som protesterade mot en pensionsreform.

Protesterna spred sig snabbt till övriga delar av landet och efter att de första rapporterna om dödsfall kommit in, exploderade landet i ett massuppror, som nu var riktat direkt mot regeringen och dess 11 år gamla, auktoritära och korrupta styre.

Hittills har över 400 dött, tusentals skadats och hundratals försvunnit i en olik kamp, där oppositionen använder flaggor, slangbössor och mortlar mot regeringens paramilitära styrkor och krypskyttar med militära vapen.

För att försvara sig mot regeringens styrkor, byggde invånarna barrikader, på landsvägar och i städerna.

- Vi hade hundratals barrikader i León. Varken bilar eller bussar cirkulerade och vi promenerade till marknaden för att skaffa mat, berättar Abarca.

Operation rengöring

Den 14 juni reste invånare barrikader utanför Posada Villa Castalia.

- Plötsligt uppenbarade sig fyrahjulsdrivna Toyotas (som regeringsstyrkorna färdas i, red.anm.) med hårt beväpnade paramilitära på flaket, berättar Abarca, som såg allt genom en springa i hotelldörren. De hade hotat med att döda alla som fotade eller filmade.

Abarca hörde skottlossningar – och så höga skrik. En 15-årig pojke hade skjutits ihjäl.

- Det var väldigt skrämmande, vittnar han.

Och barrikaden, liksom alla andra i León, revs ner.

En rundlagd man i medelåldern tittar leende ut genom en gallerport.
Pedro Abarca såg den 15-åriga pojken skjutas från hotellporten. En rundlagd man i medelåldern tittar leende ut genom en gallerport. Bild: Erika Brenner Nicaragua,Granada, Nicaragua

Fram till sandinisternas (regeringspartiet, red. anm) årsdag för revolutionen den 19 juli, skövlade regeringsstyrkorna under ”Operation rengöring” alla landets tusentals barrikader
med jorden, med många döda som resultat.

Inget är normalt

Efter detta stod president Daniel Ortega fram i medierna och uttalade.

- Nu börjar landet normaliseras.

- Turismen återupptas, inte fullständigt, men till 50 procent, utlovade statsledaren kort därefter.

Den stora nyheten för en vecka sedan var att en lyxkryssare lade till i hamnen i turistorten San Juan del Sur, för första gången på fyra månader. Allt var normalt igen, enligt regeringen.

Men allt är långt ifrån normalt i Nicaragua.

Demonstranter maskerade och klädda i Nicaraguas vit-blåa färger.
Demonstranter maskerade och klädda i Nicaraguas vit-blåa färger. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Slagordet för den senaste massdemonstrationen i huvudstaden Managua var: ”Inget är normalt”.

De paramilitära griper folk, som deltagit i protester, på öppen gatan, eller bortför dem från deras hem, som de efteråt plundrar och bränner ner.

Politiska fångar blir anklagade under en nyligen antagen terrorlag. Offentligt anställda, bland dem 240 läkare, har blivit avskedade för att de deltagit i protesterna eller behandlat personer, som skadats under konflikterna. Köerna utanför migrationsmyndigheterna är långa och 30 000 har flytt till grannlandet Costa Rica.

Antalet, som har flytt till andra länder, eller som har gått under jorden, är ovisst.

Säkerheten viktigast

Men Posada Villa Castalia har mottagit sina två första gäster på fyra månader; motsatt de 80 procent andra, som har stängt dörrarna, har hotellet överlevt.

- Det handlar om att vi äger fastigheten och inte har tagit lån, förklarar Pedro Abarca.

Utgifter till el, vatten och internet täcks av pengar, som lagts till sidan. Efter många års hårt arbete lyckades Abarca och hustrun förvandla ett förfallet kolonitidshus till ett attraktivt och välbesökt hotell.

På längre sikt handlar det också om att återupprätta landets image

Abarca, utbildad ekonom, är även sekreterare för handelskammaren för turism i León. Där har de diskuterat de utmaningar som turismen står inför.

- Det är kaotiskt. Många har skulder till banken, som de inte kan återbetala, andra kan inte betala lön till de anställda eller ersättningar till de avskedade.

- På längre sikt handlar det också om att återupprätta landets image och locka turister till landet igen, forstätter Abarca.

Mycket handlar om säkerhet – det, som turisterna sätter allra först.

Personligen tycker Abarca att landet har blivit säkert för turister igen. Samtidigt medger han att närvaron av paramilitära på gatorna, som bortför folk, i teorin kan innebära en risk.

Turisterna informerar sig på förhand och tidningsrubriker om oroligheterna avskräcker många.

- Vi har beställningar för nästa år som bli annullerade, medger Abarca.

Hittills har vi bara haft bra intryck och Granada är en vacker stad― Marianne Booth

Andra turister, som det franska paret som nyligen gästade hotellet, vill se sakerna med egna ögon.

Det vill också Marianne och John Booth, från England respektive Nya Zeeland. De hade hört om oroligheterna i Nicaragua, men det avskräckte dem inte. Efter en natt i huvudstaden Managua, reste de till Granada.

- Hittills har vi bara haft bra intryck och Granada är en vacker stad. Och allt är väldigt lugnt, säger Marianne Booth.

Marianne och John Booth kommer att besöka några andra turistorter i Nicaragua innan de tar sig vidare till Costa Rica.

Men paret är ofta de enda gästerna på restauranger och hotell, så de surfar mellan olika ställen så att som många som möjligt får chansen att tjäna en liten peng.

De väljer att äta lunch hos Comidas Típicas. Yohana Guadamuz rusar till dem och tar deras beställning.

Hon ser nöjd ut.