Hoppa till huvudinnehåll

Olycksutredningen fortsätter efter bussolyckan i Kuopio – polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra fall av dödsvållande

Bussolycka i Kuopio
Bussolycka i Kuopio Bild: Lehtikuva Kuopio,Bussolycka,bussar

I Kuopio har man lyckats lyfta bort den buss som störtade från en bro ner på ett järnvägsspår på fredag eftermiddag. Enligt polisen i Östra Finland har bussen transporterats till en lokal där Olycksutredningscentralen undersöker fordonet.

Polisen har uppgett att olyckan utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra fall av dödsvållande.

Ombord bussen fanns 21 passagerare och busschauffören. Fyra passagerare omkom. Två av de omkomna var svenska medborgare, en var finsk medborgare och en hade dubbelt medborgarskap.

Under helgen ska man höra busschauffören, eventuella ögonvittnen och om möjligt de som var inblandade i olyckan. Olycksutredningen väntas bli klar om ett halvt år.

Olycksorsaken är tillsvidare oklar, men bussens chaufför har berättat för polisen att bromsarna slutade fungera och att han därför miste kontrollen över bussen.

På Olycksutredningscentralen säger man att problem med bromsar eller andra tekniska fel är ovanligt i dylika fall. Ofta handlar det om en summa av många saker.

– På ett allmänt plan är bromsproblem mycket sällsynta. Vi har inte kunnat påvisa något sådant i våra utredningar. Naturligtvis undersöker vi bromsarnas roll som en möjlig faktor. I det här skedet är det för tidigt att säga om de hade någon betydelse eller inte, säger Olycksutredningscentralens informatör Sakari Laurila.

Bussolycka i Kuopio
Bussolycka i Kuopio Bild: Lehtikuva Kuopio,Bussolycka,bussar

Bussen körde in i ett flertal bilar och föll sedan omkring tio meter ner från en bro. Totalt fem bilar var inblandade i olyckan.

Totalt 20 personer fördes till universitetssjukhuset i Kuopio.

På fredag kväll uppgav sjukhuset att tre av de skadade hade allvarliga skador, sex personer hade medelsvåra skador, och tio var lindrigt skadade.

Tågtrafiken mellan Kuopio och Suonenjoki kunde återupptas på lördag morgon.

Bussolycka i Kuopio
Bussolycka i Kuopio Bild: Lehtikuva Kuopio,Bussolycka,bussar

Heikki Miettinen, sjukhuschef på Kuopio universitetssjukhus, uppger under lördagsmorgonen att läget är oförändrat för patienterna.

– Fem patienter har intensivvårdats. En patient kommer under dagen att flyttas till bäddavdelningen. Två patienter har skickats hem medan de övriga till största del kommer stanna kvar på sjukhuset över helgen, vilket delvis beror på att det är lättare att ordna med hemtransport under vardagen, säger Miettinen.

Bussen startade från Kalix på fredag morgon och var på väg till hotellet Rauhalahti. Passagerarna var i huvudsak äldre och bestod av medlemmar i en sångförening.

Kalix kommun har publicerat ett pressmeddelande där man bekräftar att ett flertal Kalixbor fanns med på bussen.

Enligt polisen har 12 av passagerarna finskt medborgarskap, 7 personer svenskt medborgarskap medan tre personer har dubbelt medborgarskap.

Läs mera:

Fyra personer omkom då buss föll ner på järnvägsspår i Kuopio – alla passagerarna finska pensionärer

En buss har störtat från en bro ner på ett järnvägsspår i Kuopio. Enligt polisen har fyra personer omkommit. Tjugo personer har förts till sjukhus.

Artikeln uppdaterades klockan 11.22, 25.8.2018 med uppgifter om passsagerarnas medborgarskap. Tidigare uppgavs det i artikeln att samtliga passagerare var finska pensionärer bosatta i Sverige. Antal passagerare korrigerades till 21 personer och en förare. Mer information om de skadades tillstånd lades till.

Artikeln uppdaterades klockan 11.39, 25.8.2018 med att polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt fyra fall av dödsvållande.

Artikeln uppdaterades klockan 11.39, 25.8.2018 med uppgifter om de omkomnas medborgarskap.