Hoppa till huvudinnehåll

Påven Franciskus i Irland - katolska kyrkans pedofilskandaler dominerar historiskt besök

Påven Franciskus inledde på lördagen ett historiskt, två dagar långt besök i Irland. Det här är det första påvebesöket på 39 år i Irland
Påven Franciskus inledde på lördagen ett historiskt, två dagar långt besök i Irland. Det här är det första påvebesöket på 39 år i Irland Påven Franciskus inledde på lördagen ett historiskt, två dagar långt besök i Irland. Det här är det första påvebesöket på 39 år i Irland Bild: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY Franciskus,Påve,Irland

Påven Franciskus inledde ett två dagar långt besök i Irland på lördag då hans Alitalia flyg "Herden nr 1" landade i huvudstaden Dublin vid lunchtid.

Påvens besök domineras av de mångtaliga, världsomspännande skandalerna kring präster som har utnyttjat barn sexuellt.

Han inledde besöket med ett tal där han erkände kyrkans skuld och smärtan som skandalerna har åsamkat i Irland.

- Jag kan inte låta bli att erkänna den allvarliga skandalen som orsakades i Irland då unga människor missbrukades av medlemmar av kyrkan, som bar ansvaret för att skydda och utbilda dem.

Han vände sig därefter till katoliker över hela världen.

- Kyrkliga auktoriteters - biskopars, prästers och andras - misslyckande med att ta itu med dessa motbjudande brott, har med all rätta orsakat indignation och förblir en källa till smärta och skam i det katolska samfundet, medgav påven.

Skandalerna blev högaktuella igen efter att en omfattande rapport i delstaten Pennsylvania, lade fram bevis på att över 300 katolska präster hade utnyttjat över tusen barn i flera årtionden.

Åklagarna som gav ut rapporten underströk samtidigt att det här bara var toppen av isberget eftersom de flesta fall och offer aldrig kunde klarläggas.

För lite, för sent

Påven skrev i måndags ett öppet brev till alla katoliker, där han fördömde skandalerna.

Många katoliker ansåg ändå att det var alltför lite, alltför sent och att han borde ha lagt fram en konkret handlingsplan mot präster, biskopar och kardinaler som skyddade pedofilpräster genom åren.

Påven firar under sin första besöksdag på lördag familjevärldsdagen vid ett evenemang i Dublin, men han ska också träffa personer som har utnyttjats och trakasserats av katolska präster som barn.

Han åker därefter till västra Irland, där han i morgon håller en stor utomhusmässa inför en halv miljon människor.

Den katolska kyrkan är fortfarande en stor del av samhället, men den står inte längre i centrum― Leo Varadkar, första öppet homosexuella premiärministern i Irland

Irland har förändrats

Påvens besök är historiskt för det är första gången på 39 år som en påve besöker en av de mest katolska länderna i världen.

Påven Johannes Paulus den andre besökte Irland år 1979 och han fick ett entusiastiskt mottagande, men mycket har hänt sedan dess.

År 1979 var preventivmedel, samkönade äktenskap och skilsmässor ännu olagliga.

Aborter reglerades då med ytterst sträng lagstiftning men i år liberaliserades abortlagarna betydligt efter en folkomröstning i maj då ja-sidan fick 66 procent av rösterna.

Irland är inte heller längre så trofast katolskt som år 1979. 2,7 miljoner, eller tre fjärdedelar av irländarna, beräknas ha sett påven med egna ögon.

Denna gång blir uppslutningen inte så stor och entusiastisk men man väntar sig ändå minst en halv miljon deltagare i söndagens utomhusmässa i Mayo i västra Irland.

Vaxdocka som avbildar påven bärs fram på vaxmuseum i Dublin inför påvens Irlandsbesök.
Vaxdocka som avbildar påven bärs fram på vaxmuseum i Dublin inför påvens Irlandsbesök. Vaxdocka som avbildar påven bärs fram på vaxmuseum i Dublin inför påvens Irlandsbesök. Bild: AFP / Lehtikuva påvar,dockor,Dublin

Katolska kyrkan inte längre i centrum

- Den katolska kyrkan är fortfarande en stor del av samhället, men den står inte längre i centrum som för 40 år sedan, säger premiärminister Leo Varadkar, som i fjol blev Irlands första öppet homosexuella ledare.

Påven träffade president Michael D. Higgins och Varadkar på lördag i Dublin och premiärministern tog då upp skandalerna som också har skakat Irland i allra högsta grad.

- Såren är fortfarande öppna och det är mycket som borde göras för att garantera rättvisa, sanning och helande för offren och överlevande, konstaterade Varadkar.

- Helige Fader, jag ber er att använda ert ämbete och inflytande för att garantera detta i Irland och över hela världen.

Varadkar tog också upp samkönade äktenskap, skilsmässor och aborter som nu tillåts i Irland, trots kyrkans motstånd.

- Irländarna förstår att äktenskap inte alltid fungerar, att kvinnor bör få fatta sina egna beslut och att det finns många slag av familjer, inklusive dem som leds av en far- eller morföräldrar, ensamförsörjande eller, föräldrar som har skilts eller som lever i samkönade äktenskap, sade Varadkar.

Franciskus tros inte få ett så entusiatiskt mottagande som Johannes Paulus den andre år 1979 då tre fjärdedelar av irländarna såg påven med egna ögon
Franciskus tros inte få ett så entusiatiskt mottagande som Johannes Paulus den andre år 1979 då tre fjärdedelar av irländarna såg påven med egna ögon Franciskus tros inte få ett så entusiatiskt mottagande som Johannes Paulus den andre år 1979 då tre fjärdedelar av irländarna såg påven med egna ögon Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Franciskus,Påve,Irland

Protester men också glädje

En halv miljon biljetter har alltså delats ut inför söndagens mässa och även en del demonstranter väntas delta för att protestera mot påven och den katolska kyrkan.

En medborgargrupp som kallar sig "Say Nope To The Pope" (Säg nej till påven) har snappat upp ett stort antal biljetter som gruppens anhängare inte kommer att använda.

Många irländare är trots allt glada över påvens besök.

- Jag är förtjust över att han kom. Jag tror att det innebär en stor förändring jämfört med alla dåliga nyheter för katolska kyrkan under de senaste åren. Det ger en möjlighet att att fira lite och att se var vi befinner oss för ögonblicket, säger Dublinbon Kyle
O'Sullivan.

Helen Cary som också bor i Dublin kräver att påven vidtar konkreta åtgärder för att lösa problemen inom kyrkan.

- Han är välkommen som gäst men han måste vidta åtgärder och inte bara upprepa banaliteter om vi ska han någon respekt för kyrkan.

- Du har tappat bollen och nu måste du ta upp den och göra det rätta för annars har kyrkan ingen framtid, anser Helen Carey.