Hoppa till huvudinnehåll

Skydda allemansrätten - kom med i kampanjen Mitt träd och jag

Lönn med gula höstlöv
Lönn med gula höstlöv Bild: Mika Kanerva Vi drar till skogs

Kampanjen Mitt träd och jag samlar bilder och berättelser om våra käraste träd under perioden 25.8-7.10.2018. Kampanjen är en del av helheten Vi drar till skogs, vars mål är att få in allemansrätten på Unescos lista över immateriellt kulturarv.

Kampanjen Mitt träd och jag vill beskriva varför naturen, skogen och enskilda träd är så viktiga för finländarna. Man fäster sig vid träd, man följer med när de växer och de är alltid närvarande. Dela din berättelse med andra! Vem som helst kan delta i kampanjen genom att antingen skicka in en bild och en berättelse via blanketten i slutet av den här artikeln, eller på sociala medier under hashtaggen #mitträdochjag.

Berättelserna delas också i våra samarbetspartners sociala medier (bl.a Forststyrelsen, Suomen Latu, Finlands naturskyddsförbund). När kampanjen är avslutad samlas de finaste bilderna till en fotoutställning på Finlands skogsmuseum Lusto.

Målet är att få allemansrätten till Unescos lista över immateriellt kulturarv.

Så här deltar du:

1. Ta en bild av dig och ditt träd.
2. Berätta i bildtexten varför trädet är viktigt för dig.
3. Dela bilden på Instagram eller Facebook med hashtaggen #mitträdochjag och #minäjamunpuu
ELLER
4. Skicka in bilden med blanketten nedan

Bilderna används enbart i samband med Vi drar till skogs-kampanjen. Fotografens namn nämns alltid vid bilden. När du skickar in bilden och berättelsen godkänner du att Yle använder dem på alla plattformar samt delar din bild på sociala medier i samband med kampanjen. Bilderna och berättelserna blir också en utställning på Finlands skogsmuseum Lusto och de samlas i Finska litteratursällskapets arkiv. De arkiverade bilderna publiceras inte utan fotografens tillstånd.

Stöd vår unika allemansrätt - rapportera dina skogsturer och hjälp till att göra allemansrätten till Unescos kulturarv

Artikeln är en omarbetad version av motsvarande artikel på finska av Kukka Ström

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur