Hoppa till huvudinnehåll

Snart mer liv i Vasa centrum då köpcentret Espen blir klart – "Känns modernt och fint"

Tre kvinnor står inne i köpcentret Espen i Vasa.
Tre nyfikna vasabor ute och tar sig en titt på Espen. Det ser ut att bli jättefint, säger Annica (i mitten) om sitt första besök i köpcentret på länge. Tre kvinnor står inne i köpcentret Espen i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,köpcentrum,köpcentret Espen

De nya taklamporna är fortfarande släckta och dammig byggplast täcker in de affärslokaler som inte ännu är klara, men alltfler vasabor vågar sig ändå in och ta en titt i köpcentret Espen, eller gamla HS Center. Senast till julöppningen ska allt vara helt färdigställt.

- Första intrycket är klart positivt. Här är modernt och fint, det känns öppnare än förut, säger Annica efter några kliv inne på gatuplan i det utrymme som tidigare var varuhuset Anttila.

Snart tänds lamporna i det förnyade taket i köpcentret Espen.
Snart tänds lamporna i det förnyade taket i köpcentret Espen. Snart tänds lamporna i det förnyade taket i köpcentret Espen. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,köpcentrum,köpcentret Espen

Hon är ung och bor i centrum. Espen har hon inte besökt sedan det hette HS Center och blev insvept i byggplast då renoveringen inleddes.

- Det är jätteviktigt för mig med liv i centrum. Jag vill ha ett ställe dit man kan åka om man inte vill sitta hemma, som ett vardagsrum i stan, säger Annica.

Utmanande renovering

Jan-Erik Hinds är fastighetschef på Harry Schaumans stiftelse, som äger alla de tre fastigheter som tillsammans bildar hela köpcentret. Han är nöjd med att förnyelsearbetet börjar vara inne på slutrakan.

- Det känns verkligt bra för det här har varit ett digert arbete. Jag tycker dessutom att det blev riktigt snyggt, hela utrymmet känns trivsamt, säger Hinds om den delen av fastigheten där Anttila verkade tidigare.

Just här har man fokuserat en stor del av arbetet hittills, men renoveringen berör hela huset och nyheter är att vänta i alla delar.

Jan-Erik Hinds, fastighetschef på Harry Schaumans Stiftelse.
Jan-Erik Hinds. Jan-Erik Hinds, fastighetschef på Harry Schaumans Stiftelse. Bild: Yle/Joni Kyheröinen jan-erik hinds

Vid Harry Schaumans stiftelse har man inga exakta siffror på hur renoveringsarbetet har påverkat kommersen inne i köpcentret.

- Det har varit något av en evig rockad det här, och vi tackar företagarna i huset för deras tålamod under renoveringen. Det har absolut varit utmanande för dem att flytta runt vartefter vi jobbat på. Och fastän huset varit öppet för kunder hela tiden så har jag full förståelse för att det kanske är avskräckande med byggplast, damm och oljud, säger Hinds.

Skyltat med gröna ballonger utanför köpcentret Espen så att folk ska våga sig in.
Skyltat med gröna ballonger utanför köpcentret Espen så att folk ska våga sig in. Skyltat med gröna ballonger utanför köpcentret Espen så att folk ska våga sig in. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,köpcentrum,köpcentret Espen

Att allt fler nu vågar sig nu in i huset är tydligt, inte minst efter att en ny restaurang slog upp dörrarna under veckan som gick.

- Nu börjar det komma respons från allmänheten, och glädjande nog är det mesta väldigt positivt, säger Hinds.

Tro på centrum

Totalt kommer köpcentret Espen, med sitt namn inspirerat av de esplanader som ramar in kvarteret vid torget, att innehålla drygt 20 aktörer. En handfull av dem, såväl klädaffärer som restauranger, har inte öppnat ännu och dessutom finns det några kvadratmetrar som än så länge inte är reserverade.

Enligt Hinds jobbar man på bred front för att locka till sig ytterligare aktörer.

- Vi hoppas kunna komplettera det utbud som redan finns i Vasa och få hela huset fyllt under hösten. I alla fall i form av undertecknade hyreskontrakt, säger Hinds.

Ingången från Hovrättsesplanaden till köpcentret Espen kantas fortfarande av byggbråte.
Ingången från Hovrättsesplanaden till köpcentret Espen kantas fortfarande av byggbråte. Ingången från Hovrättsesplanaden till köpcentret Espen kantas fortfarande av byggbråte. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,köpcentra,köpcentret Espen

Senast till julöppningen i slutet av november är det tänkt att allt ska vara klart för en öppningsfest av något slag.

Och enligt Jan-Erik Hinds är det väl värt sitt firande när stadens absoluta centrum får nytt liv.

- Vi om någon måste ju tro på centrum eftersom vi är en stor fastighetsägare i centrum. Men jag tror faktiskt att det är otroligt viktigt att centrum hålls levande, här finns ju många arbetsplatser och det satsas på boendet. Allt bildar en helhet, säger Hinds.

Hurra för fler restauranger - skobutik saknas

Att restaurangutbudet i centrum av staden har förnyats rejält under det senaste året är något som glädjer paret Marie och Roger. Också de går runt bland lördagens nyfikna besökare i Espen och tycker det är bra med nytt liv i staden.

- Jag vill att det är trevligt att flanera runt och att utbudet i stan är varierande, säger Marie.

De ser fram emot att besöka de nya restaurangerna i Espen, god mat är ofta orsaken till att de tar sig in till centrum.

- Idag får man verkligt god restaurangmat i Vasa och det är vi glada över. Det enda vi saknar nu är en skobutik, gärna med kvalitetsskor. Skor som håller i många år ska det vara, vi tycker inte om slit och släng, säger Roger.

selluloosakengät
Vasa behöver en ny skoaffär, tyckte en av besökarna i Vasa centrum på lördagen. selluloosakengät cellulosa,skor

Läs också