Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radio: Jättefästing har hittats i Sverige

Fästingar, Hyalomma rufipes.
Hyalomma-fästingen kan bli över två centimeter stor när den är blodfylld. Fästingar, Hyalomma rufipes. fästingar,Hyalomma rufipes

Den stora fästingarten Hyalomma har nu påträffats för första gången i Sverige av forskare i Uppsala. Fästingen som är både snabb och aggressiv har på andra områden burit på blödarfeber.

Forskaren Giulio Grandi vid Statens veterinärmedicinska anstalt SVA säger till Sveriges Radio att fästingarna kan bli upp till två eller tre centimeter stora när de är blodfyllda.

Fästingarna är också aggressiva jägare eftersom de inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd de kan attackera.

Fästingarten förekommer normalt i delar av Afrika och på den Arabiska halvön. En möjlig förklaring varför den nu hittat till mer nordliga breddgrader stavas flyttfåglar.

Tidigare i år upptäckte svenska forskare att flera fästingar hos flyttfåglar som mellanlandat i Grekland och Turkiet på väg hem från Afrika bar på blödarfebervirus.

Låg smittorisk

Sannolikheten att smittas av blödarfeber bedömer Ann Albihn, laborator vid SVA, ändå som mycket låg.

Till Sveriges Radio säger Albihn också att sannolikheten att arten ska etablera sig i Sverige på kort tid också är låg. Fästingarten ska normalt inte klara av vintrarna norr om Centraleuropa.

Men om fästingen anpassar sig och kommer på nya trick för att klara av klimatet kommer den också att överleva, säger Albihn.

Forskarna upptäckte fästingarna när de bad allmänheten skicka in både döda och levande fästingar som en del av ett större forskningsprojekt om infektionssjukdomar och klimat.

Av drygt 2 000 exemplar var tre stycken av arten Hyalomma.