Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländska Crusaders säsong är över - Wolverines krossade fusionslaget i semifinalen i amerikanska fotbollens division 1

Två lag uppställda för öppningsbollen. Oscar Berndtsson med bollen.
Crusaders förlorade med klara siffror mot Wolverines. (Arkivbild) Två lag uppställda för öppningsbollen. Oscar Berndtsson med bollen. Bild: Bubi Asplund / Yle amerikansk fotboll,lagidrott,bollsport,Hangö,Lojo,Oscar Berndtsson

Obesegrade grundserievinnaren Wolverines från Helsingfors gav inte västnyländska United Newland Crusaders chansen att överraska i semifinalen. Helsingforslaget går till final efter en klar seger på lördagen.

Slutsiffrorna i matchen som spelades på på Braheplan skrevs 49-16 (21-3).

Lagen hade spelat två matcher mot varandra i grundserien. I juli i Helsingfors vann Wolverines med siffrorna 49-34. För en vecka sedan var grundserievinnarens segersiffror i Hangö 69-34.

Nu slog Wolverines ännu fulare siffror på resultattavlan. Crusaders tränare Ville Schoultz är ändå inte särskilt besviken efter matchen.

- Vi hängde bra med till slutet av första halvleken då Wolverines gjorde två snabba mål. Killarna spelade bra i första halvleken.

- Slutsiffrorna berättar ändå sanningen. Wolverines var det bättre laget, men inte lika överlägset som i Hangö för en vecka sedan.

Farten, fysiken, taktiken...

Schoultz säger att Crusaders första säsong på den näst högsta serienivån i amerikansk fotboll hade många positiva aspekter.

Fusionslaget med spelare från Hangö och Lojo hängde stundtals bra med i division 1-farten.

- Det är klart att farten, fysiken och också taktiken inte räckte till alla gånger. Vi vann ändå tre av åtta grundseriematcher vilket visar att vi hör hemma på den här nivån.

Den här organisationen har alla förutsättningar att utvecklas― Huvudtränaren Ville Schoultz

Crusaders slutar på fjärde plats i serien.

- Den här organisationen har alla förutsättningar att utvecklas. Det gäller att satsa på en egen spelarstomme och vettiga utländska förstärkningar. I regionen finns alla möjligheter, säger Schoultz.

Porträttbild på Ville Schoultz.
Ville Schoultz fortsätter inte som tränare för Crusaders. Porträttbild på Ville Schoultz. Bild: Yle/ Bubi Asplund amerikansk fotboll,Hangö,Västnyland,Lojo,fusioner (sammanslagningar),united newland crusaders

Den utvecklingen kommer att ske utan Ville Schoultz i rodret.

- Jag har meddelat i god tid att jag inte står till fröfogande nästa säsong. Mitt engagemang inom handbollen tillåter inte det, säger han.

I den andra semifinalen slog Eagles i Kotka Helsingforslaget East City Giants med 27-21 (21-14). Matchen spelades på fredagen (24.8).

Finalen spelas på lördag i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland