Hoppa till huvudinnehåll

Österbottningarna firade rätt lugnt – rattfyllerister, ofog och bränder sysselsatte myndigheterna

Polisens blåstest.
En man i Vasa blåste rekordartade 5,74 promille i polisens blåstest på lördagskvällen. Polisens blåstest. Bild: Yle / Hanna Othman Rattfylleri,polisen,poliser,Freddie Cederlund,östra nylands polisinrättning

Villaavslutningshelgen förlöpte relativt lugnt i Österbotten. Förutom den båtolycka som inträffade utanför Korsnäs sysselsattes polis och räddningsmyndigheter av mindre bränder, ofog och rattfylleri.

Sammanlagt påträffade polisen i Vasa en handfull rattfyllerister under lördagskvällen och natten mot söndagen.

En man, född 1988, blåste drygt 5,7 promille i polisens alkometertest. Före polisen fick tag på mannen hade han kört omkring på Brändö och kolliderat med två andra bilar som stod parkerade. Mannen misstänks nu för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

Bränder i Karleby, Vasa och Korsholm

Räddningsmyndigheter ryckte ut på många håll för att släcka flera mindre bränder.

I Karleby larmades ett tiotal enheter till Karlebygatan i centrala Karleby på söndagsmorgonen då man befarade storbrand i ett tvåvåningshus. Det brann på en balkong och det såg ut att finnas risk för att elden skulle sprida sig till vindsvåningen. Branden kunde ändå släckas före den spred sig och ingen kom till skada.

På Sjötullsvägen i Karleby inträffade en liten brand i en bastu i en privatbostad på lördagskvällen. Tack vare att branden upptäcktes snabbt kunde man släcka den före den hann sprida sig och ingen kom till skada där heller.

På söndagsmorgonen fick räddningsverket även larm om att en traktor brann i Solf i Korsholm. Branden hann inte sprida sig före man fick elden släckt. Vad som orsakade branden är oklart.

Dumt ofog som anmäls som brott

Brandkårsenheter i Vasa tvingades även under kvällen och natten upprepade gånger rycka ut för att släcka mindre bränder i avfallskärl och soptunnor. Orsaken var att någon lagt raketer i sopkärlen och tänt på.

Räddningsverket larmades till 4-5 bränder av den här typen på olika håll i Vasa under nattens gång.

- Det blev en bråd natt. Varje gång måste minst en enhet rycka ut för att släcka branden. Vi måste snabbt till platsen för att förhindra att branden sprider sig från gårdsbyggnaden där sopkärlen står till bostadshusen intill, säger jourhavande brandmästare Jari Helkaharju.

Helkaharju uppmanar föräldrar att prata med sina barn eftersom man misstänker att det är ungdomar som står bakom ofoget.

- Den här typen av ofog anmäler vi till polisen och den som ligger bakom är ersättningsskyldig, påpekar han.

Söndagens åska antände sommarstuga

På söndag förmiddag drog åska in över Replot och ett blixtnedslag startade en brand på i en sommarstuga på Norra Rönnskärsgrund.

Ingen befann sig i den 20 kvadratmeter stora stugan då branden bröt ut, men ett trettiotal civila från sommarstugor i närheten och omkring tio personer från frivilliga brandkåren hjälptes åt med släckningsarbetet.

Båtar med såväl civila som frivilliga brandkårister på plats för att släcka stugbrand på Norra Rönnskärsgrund.
Båtar med såväl civilpersoner som frivilliga brandkårister på plats för att släcka stugbrand på Norra Rönnskärsgrund. Båtar med såväl civila som frivilliga brandkårister på plats för att släcka stugbrand på Norra Rönnskärsgrund. Bild: Yle/Anna Ruda Österbotten,eldsvådor,Norra Rönnskärsgrund

Stugan blev totalförstörd i eldsvådan, men inga personskador uppstod.

Uppdaterad klockan 14:50 med uppgifter om branden på Norra Rönnskärsgrund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten