Hoppa till huvudinnehåll

Senator John McCain är död – sorg i USA

John McCain
John McCain 2008. John McCain Bild: AFP / Lehtikuva John McCain

Den republikanska senatorn John McCain har avlidit. Han satt i kongressen i över 30 år, var presidentkandidat i två omgångar. Men han hade också en militär karriär, med fem år som krigsfånge i Vietnam.

McCain var född den 29 augusti 1936. Han var en omtyckt republikan också bland demokraterna i USA.

Han gick bort i sitt hem i Sedona i Arizona på lördag eftermiddag.

McCains fru Cindy McCain säger att hennes hjärta är krossat.

– Han dog som han levde, på sina egna villkor, omgiven av de människor han älskade, på platsen han älskade mest, skriver Cindy McCain på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Begravningen kommer att ske i Washington DC med flera tidigare presidenter närvarande. Men president Donald Trump är inte inviterad.

John McCain vid en röd blomstervägg.
John McCain vid en röd blomstervägg. Bild: EPA John McCain

Stark vilja ända till slut

McCains familj meddelade så sent som i fredags att kampen mot den aggressiva cancern hade avslutats. Den medicinska behandlingen fungerade förvånansvärt länge. Men nu gav man upp.

Det var McCain själv som fattade beslutet. ”Med sin sedvanligt starka vilja”, meddelade familjen om beslutet i ett pressmeddelande.

I maj 2017 insjuknade McCain under en resa i Australien. Först trodde man att det var utmattning, för mycket resande för en 80-åring. Men det visade sig vara en hjärntumör.

Fortsatte arbetet

McCain var öppen om sin sjukdom. Han fortsatte delvis sitt arbete i senaten trots hård cancerbehandling hemma i Arizona.

Efter en operation i juli i fjol återkom McCain till senaten, med ett stort ärr över vänster ögonbryn. Han höll ett känsloladdat tal och lyckades stoppa Trumps försök att nedmontera Obamas hälsovårdsprogram "Obamacare".

John McCain med torkat ärr över vänster öga sensommaren 2017.
John McCain med torkat ärr över vänster öga sensommaren 2017. Bild: EPA John McCain

Senare minskade han på sin närvaro och deltog endast i de viktigaste omröstningarna. Han uppträdde senast i senaten i december.

”Den sista av sitt slag”

John McCain ansågs vara en idealist och tillhöra en mittenorienterad linje i sitt parti. Tidningen New Yorker kallade honom den sista representanten för en ”romantisk konservatism” inom republikanerna.

Han var också en självständig politiker som ofta var i opposition till sitt parti och på senare tid i högsta grad gentemot president Donald Trump.

I början av sommaren utkom hans memoarer: "The restless wave". Han hade mycket att säga som sina slutord till det amerikanska folket. Han vädjade om enighet och samarbete över partigränserna.

John McCain i rullstol i november 2017, ett av de sista besöken i senaten.
John McCain i rullstol i november 2017, ett av de sista besöken i senaten. Bild: AFP / Lehtikuva USA,John McCain,avlidna 2018

Krigshjälte ...

En militär karriär var naturlig i familjen, med både far och farfar som var amiraler i den amerikanska flottan. John McCain blev stridspilot.

År 1967 blev han nedskjuten i en flygräd över Hanoi och togs till fånga. Han satt fängslad och blev torterad i Vietnam i fem års tid.

Han frigavs år 1973 och lämnade flottan på 1980-talet, när han hade blivit invald i kongressen.

... men inte enligt presidenten!

Donald Trump har upprepade gånger sagt att McCain inte är någon krigshjälte.

– Han blev ju tagen till fånga, och jag gillar dem som inte blir fångar, sade Trump tidigt i sin kampanj.

Ovänskapen mellan Trump och McCain fortsatte in i det sista. McCain röstade flera gånger mot president Trump, till exempel i utnämningsfrågor.

Han försökte få med sig senatorerna i sitt parti att rösta emot Trumps kandidat för posten som CIA-chef, Gina Haspel. Hon valdes ändå, med knapp majoritet.

Den förre presidentkandidaten, senator John McCain har blivit allt mer öppen i sin kritik av Trump
Den förre presidentkandidaten, senator John McCain har blivit allt mer öppen i sin kritik av Trump Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS USA,John McCain

Två försök bli president

John McCain ställde upp i det republikanska primärvalet år 2000 mot George W. Bush, som senare valdes till president.

I presidentvalet 2008 blev han republikanernas kandidat, men förlorade mot demokraternas Barack Obama.

McCains kandidat för vicepresidentposten var Sarah Palin, vilket ansågs ha varit en delorsak till förlusten. McCain har senare sagts ångrat sitt val av medkandidat.

John McCain under presidentvalskampanjen 2008.
John McCain under presidentvalskampanjen 2008. John McCain under presidentvalskampanjen 2008. Bild: AFP / Lehtikuva John McCain,Presidentvalet i USA 2008

McCain hann förbereda sin bortgång och tala om den med flera av sina senatorskolleger.

De amerikanska medierna har rapporterat att både president Bush och president Obama kommer att tala vid begravningen i Washington DC. Däremot önskade McCain att president Trump inte skulle närvara.

Patriot av högsta rang och pålitlig kollega

Över hela USA skriver man nu om sin respekt för McCain.

– En del liv är så livliga, att det är svårt att tänka sig dem upphöra. En del röster är så pulserande, att det är svårt att tänka sig dem tysta. John McCain var en man med djup övertygelse och en patriot av högsta rang, skriver George W. Bush och visar upp en bild från Ovala rummet tillsammans med McCain.

Hoppa över Twitterpostning

Barack Obama skriver med anledning av McCains bortgång att de två, trots att de kom från olika generationer, hade helt olika bakgrund och politiska åsikter, ändå delade en trofasthet för sitt land och för de ideal som generationer kämpat för.

– Få av oss har prövats som John, eller behövt visa ett sådant mod som han gjorde. Men vi kan alla sträva efter modet att sätta det allmänna bästa före oss själva. När John var som bäst visade han oss vad det betyder. Och för det står vi alla i skuld till honom, skriver Obama.

Hoppa över Twitterpostning

President Donald Trump sänder sina djupaste sympatier.

Hoppa över Twitterpostning

Hillary Clinton säger att han var en tuff politiker, men samtidigt en pålitlig kollega.

– Det kommer helt enkelt aldrig att finnas någon som honom, skriver Clinton på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

– Han satte partitillhörighet åt sidan för att göra vad han trodde var bäst för landet, skriver Bill och Hillary Clinton i ett gemensamt uttalande.

– Jag beundrade och respekterade alltid John från andra sidan mittgången eftersom han trivdes under press och jobbade hårt för att hitta enighet, oavsett hur svårt, skriver Al Gore.

Hoppa över Twitterpostning

Skådespelaren Tom Hanks skriver att hela landet tackar McCain.

– Plikt. Ära. Land ... Det har inte funnits någon finare son av Amerika, tweetar Hanks.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes