Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraterna måste förklara vilka personer med dubbelt medborgarskap det är som får rösta i Sverige

Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson Jimmie Åkesson Bild: AFP / Lehtikuva Jimmie Åkesson,Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna motsätter sig dubbelt medborgarskap, och den frågan har tagits upp i en artikel i Helsingin Sanomat.

I artikeln riktade Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska riksförbundet, stark kritik mot partiets linje.

Sverigedemokraterna säger i sitt principprogram att det är bara svenska medborgare som ska ha rösträtt i allmänna val.

"Grannländer utgör undantag"

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, påpekade ändå för några dagar sedan att personer med medborgarskap både i Finland och i Sverige undantas från partiets princip.

Partiet hävdar att det inte är något nytt att principen inte gäller personer som är medborgare i både Sverige och Finland.

Varken Helsingin Sanomat eller Aftonbladet kände till undantaget.

Aftonbladet skrev först att principen om dubbelt medborgarskap gäller även personer som är medborgare i både Sverige och Finland.

Bieler informerade senare Aftonbladet om att sverigefinnar och andra med dubbelt medborgarskap i grannländerna utgör undantag. Efter det korrigerade Aftonbladet sina uppgifter.

- Det blev helt enkelt fel, säger Bieler.

- Sverige och Finland har till stor del en gemensam historia och vi har även den nordiska gemenskapen som på många sätt förenklar ett dubbelt medborgarskap, säger hon i Dagens Nyheter.

I Sverigedemokraternas principprogram som skrevs 2011 tas frågan om dubbelt medborgarskap upp - utan att undantaget nämns.

I en mening sägs det ändå att partiet anser att ”det i vissa fall är nödvändigt att låta en stat omfatta flera nationer”. Som exempel ges
”svenska statens relation till de samiska och tornedalsfinska nationerna samt till den finlandssvenska minoritet som i dag lever inom den finska statens ramar".

I principprogrammet står det:

”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val.”

- Som princip vill Sverigedemokraterna inte att det ska förekomma dubbla medborgarskap men för de nordiska grannländerna vill vi göra ett undantag. Av historiska och praktiska skäl ska det därför vara möjligt att ha till exempel både svenskt och finsk medborgarskap samtidigt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes