Hoppa till huvudinnehåll

Aktias chefsekonom hälsar till budgetmakarna: Åtgärda de offentliga finanserna nu

Heidi Schauman, Aktias chefsekonom.
Heidi Schauman, Aktias chefsekonom. aktia chefsekonom

Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger att de offentliga finanserna bör sättas i skick nu, då ekonomin pekar uppåt. Redan nästa år börjar den ekonomiska tillväxten mattas av och det blir allt svårare att korrigera finanserna, säger hon.

Situationen är ohållbar och linjen är oansvarig, säger Schauman som på måndagen presenterade Aktias ekonomiska översikt.

Ekonomin växer i år med 3 procent och nästa år med 2,2 procent, förutspår banken.

Världsekonomin fortsätter att växa nästa år men osäkerhetsfaktorerna är många. Handelskrig hotar, och många mindre stormar väcker oro, säger Schauman.

Hon nämner Italiens svåra situation, Turkiet som kämpar mot ekonomiska och politiska realiteter och Storbritanniens förestående EU-utträde.

De goda tiderna upphör en dag

- Finlands beslutsfattare kan inte bygga sin framtidsbild och politik på antagandet att de goda konjunkturerna kommer att fortsätta i all oändlighet. Finland måste vara redo att agera om någon av riskerna i världsekonomin förverkligas.

Heidi Schauman konstaterar att sysselsättningen har ökat med 100 000 personer det senaste året, men att servicesektorn och byggbranschen fortfarande har svårt att rekrytera folk.

Arbetsförmedlingen måste få mer resurser och det ska finnas relevanta möjligheter och incitament för folk att skaffa sig ny utbildning, så att jobben och arbetstagarna hittar varandra, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes