Hoppa till huvudinnehåll

Elavbrott på grekisk semesterö - glassen smälter och ekonomin rasar

Hydra
Hydra Bild: Theudbald Hydra

Undantagstillstånd har utlysts på den grekiska semesterön Hydra, efter att eletriciteten slogs ut natten till söndagen. Ön blev också utan vatten, eftersom tillgången på vatten är beroende av elpumpar.

Hydra får sin el via två undervattenskablar från fastlandet och felet ligger sannolikt i den ena kabeln. Det är oklart när problemet kan åtgärdas.

Det är just nu högsäsong för turismen i Grekland. Ett långvarigt elavbrott är fatalt för hela turistnäringen på Hydra.

Karta äver Egeiska havets västra del, Hydra (Idra) uppmärksammat.
Karta äver Egeiska havets västra del, Hydra (Idra) uppmärksammat. Bild: Yle/Kartdata Hydra,kartor

Kaos på ön

Betalautomaterna fungerar inte, restauranger och småbutiker har problem med allt som bör förvaras kallt, i glasskioskerna smälter glassen, och i de fullbokade hotellen kan varken toaletter eller duschar användas.

Den statliga hälsokliniken på ön drivs med en reservgenerator, och den grekiska marinen ska frakta ytterligare två generatorer till ön.

Hotellägaren Nikos Sofianos säger till nyhetsbyrån Reuters att elavbrottet innebär en ekonomisk katastrof för honom. Många hotellgäster valde att checka ut och lämna ön på måndag morgon.

Turismen är viktig för Grekland, i synnerhet nu då landet håller på att återhämta sig från en djup och långvarig ekonomisk kris.