Hoppa till huvudinnehåll

“Jag var helt fast från första träningarna” - Kiira, färsk guldmedaljör i amerikansk fotboll, skulle gärna spela på heltid men inte möjligt i Finland

En överglad kvinna med en guldmedalj runt halsen. Hon ser in i kameran. Bakgrunden är färggrann.
Kiira Kesä-Heino är mycket glad över guldmedaljen. En överglad kvinna med en guldmedalj runt halsen. Hon ser in i kameran. Bakgrunden är färggrann. Bild: Yle/ Lukas Rusk amerikansk fotboll,Kesä-Heino

För andra året i rad tog Helsingforslaget Wolverines Ladies hem segern i damernas Lönnliga. Motståndaren Valkyries från Sankt Petersburg gavs ingen pardon. Men lagen kunde vara lite fler.

- Det känns förstås helt extremt bra, vi fick ju uppleva det redan i fjol men när man får chansen att spela så bra man kan och har ett sånt här bra lag så känns den andra gången lika bra eller kanske till och med bättre. Så beskriver Kiira Kesä-Heino, en av förra veckans guldmedaljörer.

Ingen enkel väg till guldet

Sex segrar av sex matcher i grundserien och en målskillnad på 136 poäng kunde i sig skvallra om en förhållandevis enkel säsong för Wolverines Ladies, men riktigt så enkelt är det inte.

- Vi har nog fått jobba jättehårt för att klara oss så här bra. Vår tränare Pekka Lamminsalo sa genom hela säsongen att vägen mot final är viktigare än den enskilda segern. Vi tog det inte för givet att vi skulle vinna, berättar Kesä-Heino.

Damer som spelar amerikansk fotboll
Det finns för få damspelare inom "jefu". Damer som spelar amerikansk fotboll Bild: YLE/Carina Bruun amerikansk fotboll,damer

Ett taktiskt spel som ser enkelt ut

Den amerikanska fotbollen kan för den oinvigde se ut som ett ganska enkelt spel. Den äggformade bollen passas till en spelare längst bak som kastar den vidare till en annan medspelare som i sin tur börjar springa mot motståndarens mållinje. Men skenet bedrar.

- Jag tyckte också först att det såg ut som om folk räknade till tre och sedan sprang in i varandra. Men så är det ju inte, det är ett mycket taktiskt spel. Själv spelar jag i anfallsposition, runningback, alltså det är jag som får bollen och ska springa med den. Men jag springer ju förstås inte huvudlöst mot mållinjen utan jag har en viss rutt jag borde använda mig av och det siktar jag på, berättar Kiira Kesä-Heino.

Kesä-Heino kom själv med i sporten då hon jobbade på en arbetsplats där många av kollegorna redan spelade med i Lönnligan. De tyckte att hon också skulle komma med och testa.

- Jag har sprintlöparbakgrund och är lite tokig som vågar prova på nya saker, berättar Kesä-Heino.

- Från första träningarna var jag fast.

Amerikansk fotboll i gräset.
Bollen är inte rund. Amerikansk fotboll i gräset. Bild: Pixabay amerikansk fotboll

En rätt Helsingforscentrerad gren

I damernas Lönnliga spelade fyra lag i slutturneringen. Av dem kommer två, Wolverines och Roosters, från Helsingfors och Valkyries från Sankt Petersburg har också Helsingfors som sin hemmaplan. Saints kommer från Tammerfors. Det är med andra ord på större orter man spelar amerikansk fotboll.

- Det blir nog ganska Helsingforscentrerat. För att ett lag ska ha tillräckligt många spelare krävs kring fyrtio personer. Det betyder i praktiken att orten också måste vara större. På mindre orter finns inte tillräckligt många intresserade och på damsidan är läget ännu kärvare, säger Kesä-Heino.

Trojans tränar inför finalmatchen.
Amerikansk fotboll är de större städernas gren, här Trojans från Åbo. Trojans tränar inför finalmatchen. Bild: Yle/Lotta Sundström Turku Trojans,amerikansk fotboll

I ett lag som spelar amerikansk fotboll ryms många sorters personer och många olika slags kroppsformer med. Löparna, vars startposition är i mitten, är ofta mindre och kvickare medan de som spelar linjeformation ofta är större och starkare.

- Jag vill ju att mina lagkamrater ska vara så stora som möjligt för de ska ju klara av att skuffa motståndarna flera meter, bort från mig då jag kommer springande med bollen. Därför är den amerikanska fotbollen, eller ”jenkfutisen (jefu)”, en så mångsidig gren, säger Kesä-Heino.

Orealistiskt att spela på heltid

- Det skulle förstås vara en dröm att kunna göra det här till ett yrke, men man måste vara realistisk. På det enda stället det är möjligt alls är på andra sidan av Atlanten och inte ens där är det riktigt genomförbart på damsidan. Men jag är ändå helt nöjd med att vinna guld i Lönnligan och alla de timmar jag lägger ner på sporten är värda varje minut, konstaterar Kiira Kesä-Heino.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen